Simona Halep, depistată pozitiv cu o substanță interzisă la US Open!

Simona-Halep

foto eurosport.ro

Agenția Internațională de Integritate a Tenisului a anunțat vineri că a suspendat-o ”provizoriu” pe Simona Halep pentru doping în timpul turneului US Open, unde fusese eliminată încă din primul tur (august – septembrie 2022). Mai exact, instituția susține că Halep a folosit o substanță numită Roxadustat, inclusă în lista de substanțe interzise din 2022 a Agenției Mondiale Anti-Doping (WADA).

Instituția a analizat două probe prelevate în timpul US Open, ambele fiind pozitive. Pe durata suspendării provizorii, Simona Halep nu are dreptul de a participa la niciun eveniment de tenis organizat de organismele de conducere ale sportului.

Simona Halep, testată pozitiv la roxadustat

Simona Halep a recunoscut că a fost foarte surprinsă să afle că testul de la US Open a venit cu un rezultat pozitiv și că va face tot ce îi stă în putință pentru a demonstra că nu e vinovată.

”Astăzi începe cel mai greu meci din viața mea: o luptă pentru adevăr! Am fost notificată că am fost testată pozitiv la o substanță numită Roxadustat, într-o cantitate extrem de mică. Este cel mai mare șoc din viața mea”

„În întreaga mea carieră, ideea de a trișa nu mi-a trecut niciodată prin minte, este complet împotriva principiilor și valorilor cu care am fost educată. În fața unei astfel de situații, mă simt confuză și trădată”

„Voi lupta până la final să demonstrez că nu am luat niciodată conștientă o substanță interzisă. Am încredere că, mai devreme sau mai târziu, adevărul va ieși la iveală. Nu este vorba despre titluri sau despre bani. E vorba despre onoare, despre dragostea pentru tenis pe care o am de 25 de ani”,

a scris Simona Halep.

Ce e Roxadustat, substanța cu care a fost depistată pozitiv Simona Halep

Roxadustat, o substanță interzisă în sportul profesionist, cu care care Simona Halep a fost testată pozitiv la US Open 2022, este un medicament împotriva anemiei. Acesta este, de regulă, comercializat sub denumirea de Evrenzo și este indicat pentru tratamentul pacienților adulți cu anemie simptomatică asociată cu boala cronică de rinichi (CKD), potrivit site-ului de specialitate medicines.org.uk.

Roxadustat este un inhibitor al HIF prolitil-hidroxilază care crește producția endogenă de eritropoietină și stimulează producția de hemoglobină și de globule roșii. Medicamentul se administrează pe cale orală.

Pe lista antidoping a WADA, substanța găsită la Halep în sînge face parte din categoria eritropoietină, care ajută la oxigenarea sîngelui Eritropoietină definește o clasă de substanțe interzise, intrate în lumea sportului în urmă cu două decenii, în special printre atleți, la acea vreme.

Exit mobile version