Zeci de români au fost muşcaţi de căpuşe. Recomandările medicilor

capuse

foto antena3.ro

Zeci de români au fost muşcaţi de căpuşe. În ultimele două săptămâni, aproape 20 de români au cerut ajutorul medicilor de la Spitalul Victor Babeș Timișoara după ce au fost mușcaţi de căpușe.

Începând cu luna aprilie și până în noiembrie, căpușele sunt active. Insectele trăiesc în zonele cu iarbă înaltă, dar și în cele cu umiditate ridicată. Odată cu creșterea temperaturilor, au apărut și primele cazuri, potrivit antena3 CNN.

Zeci de români au fost muşcaţi de căpuşe

Căpușele sunt insecte parazite care se hrănesc cu sângele gazdei pe al cărei corp ajung. Odată lipite de trup, pot elimina prin salivă diverși agenți patogeni.

Medicii Spitalului Victor Babeș le recomandă celor care depistează căpușe să nu folosească metode „băbești” pentru a le îndepărta: încălzirea zonei în care se află ori folosirea unor substanțe pentru neutralizarea lor. Există posibilitatea că acestea să pătrundă mai mult în piele și să elibereze o cantitate mai mare de agent patogen.

Virusul care provoacă encefalita de căpușă se transmite din momentul în care insecta începe să se hrănească.

În cazul în care nu este tratată la timp, boala poate evolua cu afectare articulară, cardiacă și neurologică.

Recomandările medicilor

Medicii de la Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Dr. Victor Babeș recomandă o serie de măsuri de prevenire a expunerii la căpușe:

Exit mobile version