Varianta Omicron, un pericol de sărbători. Cum procedăm pentru a fi în siguranță?

pericol-sarbatori-Omicron

Foto: Profimedia Images

Varianta de coronavirus, Omicron, care s-ar putea transmite mult mai ușor și ar putea sta la baza unui nou val al pandemiei, apare într-un moment complicat, pentru că urmează o lună cu sărbători, în care oamenii se vor întâlni, vor merge la masă, vor sta în interior.

Austria a decis să impună încă de acum un lockdown.

Portugalia, chiar dacă are aproape 90 la sută din populație vaccinată, ia în calcul să instituie începând cu data de 2 ianuarie o săptămână de lockdown pentru toată lumea, ca să nu circule eventuala boală care ar fi fost luată atunci când oamenii s-au întâlnit de sărbători.

În România există vreun pericol de sărbători?

„Pericolul există întotdeauna, a existat de la începutul pandemiei. România se află acum într-o situație ceva mai norocoasă, deși suntem încă la un număr destul de mare de cazuri pe zi, ele sunt în scădere. Evident că trebuie să avem grijă la ce facem în perioada următoare, cum ne întâlnim, să ne expunem cât mai puțin riscului, să continuăm să purtăm masca în spațiile interioare aglomerate, să evităm spațiile aglomerate, să evităm interacțiunea cu un număr foarte mare de persoane în condiții care ar putea duce la răspândirea virusului. Dar este dificil de prezis ce s-ar putea întâmpla pe viitor”,

a declarat Cătălin Țucureanu, cercetător ştiinţific în imunologie şi vaccinologie la Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară „Cantacuzino”.

Cei vaccinați cu trei doze se pot întâlni la masa de Crăciun?

Da, într-un număr relativ redus. Fiecare trebuie să își evalueze oarecum riscul personal.

„Eu spun oamenilor că dacă se vaccinează – mai au o lună până la Crăciun, deci mai au timp – pot să se vadă. Sigur, nu într-un număr mare și mare atenție la cei care sunt vulnerabili. Dar dacă se vor vaccina cu cele două doze vor avea suficientă liniște sufletească pentru a se întâlni cu cei dragi. Nu trebuie să facem petreceri cu sute de oameni neapărat de acest Crăciun. E un pas înainte să ne vedem familia, cred e mare lucru și acesta. Dar să fim responsabili și să ne vaccinăm”,

a declarat Mircea Iliescu, doctor în genetică și evoluție umană la Universitatea Cambridge.
Exit mobile version