Varianta Lambda, o „variantă de interes” a coronavirusului

varianta lambda

Foto: GETTY

Pe măsură ce pandemia de coronavirus continuă, infecțiile cauzate de varianta Lambda au apărut în Statele Unite, inclusiv în Texas, unde Spitalul Metodist din Houston a raportat luna trecută primul său caz, potrivit CNN.

Secvențierea genomică a identificat 1.060 de cazuri de Covid-19 cauzate de varianta Lambda în Statele Unite până acum, conform inițiativei independente de partajare a datelor GISAID.

Deși acest număr este departe de creșterea cazurilor cauzate de varianta Delta – reprezentând aproximativ 83% din cazurile noi din SUA – experții în boli infecțioase au spus că Lambda este o variantă pe care o urmăresc cu atenție.

Varianta Lambda a fost identificată pentru prima dată în Peru în decembrie. Organizația Mondială a Sănătății desemnează Delta ca o „variantă de îngrijorare”. Lambda este desemnată cu un grad mai mic ca „variantă de interes”.

„Cred că de fiecare dată când este identificată o variantă și demonstrează capacitatea de răspândire rapidă, trebuie să fii îngrijorat”,

spune dr. Gregory Poland, profesor de medicină și director al Grupului de cercetare a vaccinurilor de la Clinica Mayo din Rochester, Minnesota.

Ce se știe despre Lambda

Mai sunt multe de învățat despre Lambda.

Varianta nu este la fel de îngrijorătoare ca varianta Delta din SUA, care a determinat o creștere a cazurilor la nivel național, dar studiile sugerează că are mutații care o fac mai transmisibilă decât tulpina inițială a coronavirusului.

„Lambda are mutații care sunt îngrijorătoare, dar această variantă rămâne destul de rară în SUA, în ciuda faptului că a existat de câteva luni”.

„Este dificil de știut cu certitudine cât de transmisibil este Lambda și cât de bine funcționează vaccinurile. Până în prezent, se pare că Lambda este mai transmisibil decât virusul original SARS-CoV-2”.

„Din fericire, studiile sugerează că vaccinurile disponibile în prezent rămân protectoare. Am aflat în timpul pandemiei că lucrurile se pot schimba rapid, astfel încât controlul răspândirii COVID-19 în general va ajuta la gestionarea Lambda”.

„Atâta timp cât există o răspândire necontrolată a SARS-CoV-2, vom vedea mai multe variante în viitor. Singura cale de ieșire este vaccinarea pe scară largă pentru a controla răspândirea și a preveni mutația ulterioară a SARS-CoV-2.”

a scris dr. Preeti Malani, ofițer șef de sănătate în divizia de boli infecțioase de la Universitatea Michigan din Ann Arbor.

În iulie, cercetătorii au scris într-un studiu de laborator că au găsit unele dovezi că persoanele care au primit vaccinul cu doză unică Johnson & Johnson Covid-19 ar putea beneficia de o doză de rapel pentru a le proteja mai bine de noile variante ale coronavirusului, inclusiv varianta Lambda.

Exit mobile version