Val de toxiinfecţii alimentare şi boli digestive, după minivacanţa de 1 mai

Marinescu-Adrian

foto observatornews.ro

Val de toxiinfecţii alimentare şi boli digestive, după minivacanţa de 1 mai. Zeci de oameni, printre care şi copii, au ajuns în secţiile de primiri urgenţe după grătarele şi mesele îmbelşugate în aer liber.

Foarte mulţi pacienţi cu toxiinfecţii alimentare, enterocolite, dar şi alte probleme digestive au ajuns la Institutul Matei Balş din Bucureşti.

La acest spital, au ajuns 250 de pacienţi în 24 de ore, ceea ce înseamnă 10 prezentări pe oră în medie, a atras atenţia Adrian Marinescu, directorul medical al instituţiei.

Val de toxiinfecţii alimentare şi boli digestive

Toxiinfecţia alimentară este o boală cauzată de consumul de alimente şi apă contaminate cu anumite bacterii, virusuri, paraziţi sau substanţe chimice. Simptomele tipice sunt vărsăturile şi diareea. 

Specialiştii atrag atenția că mesele în aer liber și grătarele pot aduce grave probleme dacă alimentele sunt păstrate în căldură ori dacă nu sunt proaspete. Contaminarea cu germeni poate să apară când alimentul nu este gătit adecvat sau nu este păstrat corect.

„Zilele libere nu vin doar cu încărcarea bateriilor, ci şi cu toxiinfecţii alimentare, cum a fost de fiecare dată.”

„De cele mai multe ori, toxiinfecţiile alimentare sunt forme uşoare, dar dacă vorbim de extremele de vârstă, copiii foarte mici sau bătrânii cu boli cronice, pot să ajungă la deshidratare în câteva ore”

„Sunt şi pacienţi care au nevoie de internare, dar unii dintre ei pleacă acasă cu tratament”, 

a spus dr. Adrian Marinescu la Antena 3 CNN.

Ce sunt toxiinfecțiile alimentare

Toxiinfecțiile alimentare sunt provocate, în principal, de contaminarea hranei cu diverse microorganisme. Această contaminare poate fi încrucișată, adică prin transfer al microorganismelor de pe un aliment pe altul și este mai întâlnită în cazul alimentelor care sunt consumate fără a fi procesate în prealabil (legume și fructe proaspete ori salate).

Cele mai frecvente microrganisme care produc toxiinfecții alimentare sunt:

Există și o varietate de toxine care produc toxiinfecții alimentare, iar acestea pot fi de mai multe tipuri:

De asemenea, există și paraziți care produc toxiinfecții alimentare, precum: giardia, amoeba, trichinella și tenia. În plus, pot fi luate în calcul și o serie de substanțe chimice, mai ales mercurul din apa contaminată sau pesticidele.

Exit mobile version