Unde a dispărut gripa? Câte cazuri de gripă s-au înregistrat în România în această iarnă

unde-a-disparut-gripa

foto alertaorl.ro

Odată cu luna ianuarie, în România venea și epidemia de gripă, în alți ani. În ianuarie 2020, pe vremea aceasta, România se pregătea pentru declararea epidemiei de gripă, pentru al doilea an consecutiv.

Poate părea greu de crezut acum, dar epidemiile de gripă de la începutul anilor 2019 și 2020 s-au soldat cu mii de cazuri și câteva sute de morți în țara noastră.

Unul din 3 adulți români bolnavi de gripă a avut nevoie de spitalizare în sezonul rece 2018-2019 și, chiar dacă puțină lume își mai amintește acum acest lucru, autoritățile declarau oficial epidemie de gripă în România, pentru al doilea an consecutiv, pe 6 februarie 2020, cu doar 20 de zile înainte de confirmarea primului caz de infectare cu noul coronavirus în țara noastră.

Numărul cazurilor de gripă și al infecțiilor respiratorii (altele decât COVID-19) este în ușoară creștere față de anul precedent, dar departe de cifrele dinaintea pandemiei.

În România, de la începutul acestui sezon rece, au fost confirmate în laborator doar 6 cazuri de gripă și nu s-a înregistrat niciun deces.

Unde a dispărut gripa?

Atât sezonul rece precedent, cât și cel actual, au fost speciale: măsuri de distanțare peste tot în lume și frecventarea cu prudență a colectivităților.

Acest lucru, asociat cu purtarea măștii și toate celelalte măsuri, au dus, practic, aproape la dispariția transmiterii gripei.

„În anul 2020, atunci când au apărut primele cazuri de COVID-19 în Lombardia, noi în România ne aflam în plin sezon de gripă, cu un număr semnificativ de cazuri zilnice și doar închiderea școlilor și ‘stați acasă’ a dus la ștrangularea cât se poate de brutală a sezonului gripal – practic, au dispărut cazurile de gripă, și nu doar de gripă, ci și de alte viroze care se transmit pe cale respiratorie.”

a explicat pentru HotNews.ro medicul Gindrovel Dumitra.

De teama virusului gripal într-o perioadă complicată, cum este cea a pandemiei, mulți români au făcut în toamnă vaccinul gripal, acesta fiind de negăsit în farmacii, în anumite perioade, din cauza cererii mari.

Exit mobile version