Semnal de alarmă la nivel mondial! O nouă boală poate amenința România din cauza valului mare de refugiați din Ucraina

refugiati-Ucraina-TBC

foto evz.ro

România se poate confrunta cu o nouă epidemie de boli infecțioase, în contextul numărului mare de refugiați ucraineni care ne intră în țară. Autoritățile sanitare sunt deja în alertă și monitorizează punctele de trecere a frontierei pentru a preveni răspândirea unor boli cu transmitere aeriană.

În condițiile unui flux atât de mare de refugiați, Institutul Național de Sănătate Publică (INSP) a solicitat Direcției de Sănătate Publică Suceava să monitorizeze atent starea de sănătate a refugiaților ucraineni care intră în România și să raporteze cazurile de bolnavi cu difterie, poliomielită și rujeolă.

Spitalele și clinicile care identifică pacienți care prezintă simptome specifice celor trei afecțiuni sunt obligate să informeze DSP. În astfel de situații, oamenii vor fi transferați la secțiile de Boli Infecțioase ale spitalelor și vor fi izolați până la confirmarea sau infirmarea diagnosticului.

Refugiații ucraineni riscă să fie infectați cu TBC

Managerul Institutului de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” din Capitală, Beatrice Mahler, avertiza asupra riscului ca cetățenii ucraineineni fugiți din calea bombardamentelor să se infecteze cu tuberculoză.

„La fel ca România, Ucraina are un număr mare de cazuri noi de tuberculoză în fiecare an, dar diferența este dată de un număr mai mare de cazuri de tuberculoză multidrog rezistentă, o formă severă de tuberculoză care necesită medicamente foarte scumpe, administrate o lungă perioadă de timp, cu risc de deces crescut față de cazurile de tuberculoză sensibilă la medicamente”,

a declarat specialistul, pentru Gândul.ro.

Medicul Beatrice Mahler a precizat că tuberculoza este o afecțiune ce se poate reactiva în condiții dificile și stresante. Mangerul Institutului „Marius Nasta” recomandă ca în acest context cetățenii ucraineni care se refugiază la noi în țară să beneficieze de screening pentru TBC.

OMS avertiza că decesele legate de această boală au început să crească din nou

Amintim faptul că încă din luna noiembrie a anului trecut OMS avertiza că decesele legate de această boală au început astfel să crească din nou, pentru prima dată în mai bine de zece ani.

Din 2018 până în 2020, 20 de milioane de oameni au beneficiat de tratament pentru tuberculoză. Aceasta reprezintă 50% din ţinta pe cinci ani stabilită pentru 40 de milioane de persoane. În aceeaşi perioadă, 8,7 milioane de persoane au primit tratament preventiv împotriva tuberculozei. Aceasta reprezintă 29% din ţinta stabilită pentru 30 de milioane de oameni pentru 2018-2022.

Adolescenții și copiii sunt și ei într-o situație dificilă. Doar în 2020, 63% dintre copiii şi adolescenţii cu vârsta sub 15 ani cu TBC au rămas în afara monitorizării sistemelor de sănătate sau nu au fost raportaţi oficial că au accesat servicii de testare şi tratament.

”Copiii şi adolescenţii cu TBC se clasează după adulţi în ceea ce priveşte accesul la prevenirea şi îngrijirea bolnavilor de TBC”,

a declarat Dr. Tereza Kaseva, Directoarea Programului mondial de luptă împotriva tuberculozei din cadrul OMS.
Exit mobile version