Schimbări majore în sistemul de sănătate de luna viitoare

schimbari-in-sistemul-de-sanatate

foto stiridiaspora.ro

Schimbări majore în sistemul de sănătate de luna viitoare. De la 1 iulie va intra în vigoare noul contract-cadru din Sănătate care stabilește că românii vor beneficia anual de consultațiile de prevenție la medicul de familie, iar aceștia vor putea recomanda o paletă mai largă de investigații paraclinice de care pot beneficia gratuit asigurații.

De asemenea, numărul analizelor medicale efectuate în ambulatoriu și la spital va crește pentru a se reduce presiunea asupra spitalelor, potrivit adevarul.ro.

Noul contract-cadru pentru acordarea de servicii medicale a fost aprobat de Guvern, acesta punând mai mult accent pe depistarea precoce a bolilor și mărind numărul de consultații preventive care pot fi decontate, potrivit șefei Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS) care a descris documentul drept „o adevărată reformă a sistemului“.

„Aceste reglementări nu reprezintă o simplă actualizare a actelor normative din domeniul asigurărilor sociale de sănătate, ci o adevărată reformă de reorientare a sistemului şi de utilizare eficientă a Fondului Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate”

„Măsurile adoptate prin acest act normativ vor contribui esenţial la îmbunătăţirea stării de sănătate a populaţiei prin inversarea «piramidei» serviciilor medicale de la tratarea cazurilor grave descoperite târziu, la depistarea precoce şi tratarea bolilor în faze incipiente“,

a declarat Adela Cojan, preşedinta CNAS.

Schimbări majore în sistemul de sănătate

De la 1 iulie, Casa Națională de Asigurări de Sănătate va deconta o serie de proceduri medicale, cum ar fi mamografia, RMN-ul de șolduri, detartrajul sau periajul profesional.

Se extinde lista serviciilor medicale în scop diagnostic-caz cu servicii acordate pacientelor pentru depistarea precoce a cancerului de sân.

În asistenţa medicală dentară se introduce un nou serviciu decontat – detartraj cu ultrasunete şi periaj profesional, care se efectuează pentru toată dantura, un asigurat putând beneficia anual de un astfel de serviciu.

Pe lista investigaţiilor imagistice ce pot fi efectuate de medicii stomatologi se adaugă şi tomografiile dentare CBCT.

În asistenţa medicală paraclinică din ambulatoriu se introduc noi analize de laborator decontate.

Se vor deconta noi servicii medicale de radiologie imagistică medicală şi medicină nucleară:

Se introduc, de asemenea, noi activităţi de transport sanitar neasistat.

Exit mobile version