Schimbare majoră la vaccinarea antigripală din 2023. Cine îl face gratuit și cine plătește

vaccinare

foto capital.ro

Vaccinarea antigripală în România. Sunt schimbări la administrarea vaccinului antigripal din acest sezon 2023-2024. Vaccinul contra gripei sezoniere va fi luat numai din farmacii, pe baza unei rețete electronice de la medicul de familie pentru cei asigurați.

Pacienții trebuie să aibă grijă de vaccin până le este administrat. Doar anumite categorii de vârste vor beneficia de vaccin gratuit, restul vor plăti compensat.

Momentul recomandat de medici pentru vaccinarea antigripală este începutul toamnei. Lunile septembrie și octombrie sunt cele mai bune perioade de vaccinare pentru majoritatea oamenilor.

În sezonul gripal precedent au fost vaccinați aproape 1.486.000 de români. Din păcate, în sezonnul 2022-2023 au murit 97 de persoane din cauza gripei, cele mai multe la categoria de vârstă de peste 65 de ani, fiind raportate însă și 2 decese la bebeluși de până la un an.

De unde poate fi procurat vaccinul antigripal

Pacienții care vor și au nevoie să se vaccineze împotriva gripei sezoniere trebuie să-și procure singuri vaccinul.

Acesta va putea fi procurat de la farmacie, pe baza unei prescripţii electronice, prescripţie de care vor beneficia numai pacienţii asiguraţi, a anunțat medicul de familie Gindrovel Dumitra, coordonatorul Grupului de Vaccinologie al Societăţii Naţionale de Medicină a Familiei, într-un interviu pentru news.ro.

Rețeta pentru vaccinare poate fi prescrisă și de orice alt medic cu acest tip de competențe, nu numai de către medicul de familie, a mai anunțat dr. Gindrovel Dumitra. 

Unde se face vaccinarea antigripală 

Vaccinarea antigripală se poate face direct în farmacie, a precizat și ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, după solicitarea rețetei de la medicul de familie.

Acesta a anunțat că din luna septembrie vor putea fi decontate vaccinurile gripale pentru categoriile la risc, iar de la 1 decembrie vor fi compensate şi alte tipuri de vaccinuri. Această compensare se va realiza prin solicitarea unei prescripţii la medicul de familie.

Vaccinare pe baza rețetei electronice

Regimul de decontare va fi între 50 şi 100%. Iar această hotărâre va intra în vigoare imediat, pentru că de acum, din luna septembrie, vor putea fi decontate pentru categoriile la risc vaccinurile gripale, iar de la 1 decembrie, celelalte vaccinuri.

Compensarea acestor vaccinuri îndepărtează orice fel de discuţie şi de suspiciune legată de obligativitatea vaccinării, pentru că, în mod evident, obţinerea unui vaccin prin compensare se realizează prin solicitarea unei prescripţii la medicul de familie şi, ulterior, achiziţia vaccinului compensat integral sau parţial de către beneficiar în farmacie.

Unele dintre vaccinuri se vor putea administra direct în farmacie – vaccinul gripal – pentru a veni în întâmpinarea persoanelor care doresc să se protejeze împotriva gripei.

Exit mobile version