Rafila a explicat de ce persoanele care au peste 40 de ani nu trebuie să primească iod. Singura excepție de la regulă

alexandru-rafila-iod

foto playtech.ro

Alexandru Rafila a explicat în cadrul unei conferințe de presă, care este motivul pentru care autoritățile nu sunt de acord ca persoanele care au peste 40 de ani să primească iod.

″În cazul acestor persoane, beneficiile sunt mai mici decât riscurile și atunci îți blochezi funcționarea tiroidei. După 40 de ani, nu e indicat să fii beneficiarul unor cantități mari de iod. Astfel de pastilă, 65 de miligrame, înseamnă foarte mult iod”,

a declarat Alexandru Rafila.

Ministrul Sănătății a precizat că românii care au mai mult de 40 de ani pot să primească iod într-o singură situație.

“Persoanele de peste 40 de ani, care din punct de vedere metabolic sunt mai puțin active, iar rata de încorporare a iodului în tiroidă este mai mică, nu trebuie să primească decât în cazul unei expuneri directe, adică dacă ești în locul în care s-a produs incidentul”.

a adăugat Rafila.

Cum se administrează pastilele de iodură de potasiu

Alexandru Rafila a precizat că guvernul va demara o campanie de informare, pentru a îndruma populația cum să obțină pastilele de iodură de potasiu, cum să le păstreze și cum să le administreze în cazul unui incident nuclear.

“Căutăm cea mai bună cale de distribuire a comprimatelor de iodură de potasiu. Administrarea trebuie făcută în cazul unei urgențe, doar la indicația autorităților. Trebuie luate dacă există în proximitatea României un incident nuclear. Altfel, nu trebuie luate.

Dozajele care se administrează: la copiii nou născuți un sfert de comprimat, jumătate de comprimat la copiii cu vârsta până la 3 ani, între 3 și 12 ani – un comprimat, la copiii peste 12 ani și adulți – două comprimate. Tratamentul se administrează într-un timp maxim de 8 ore de la anunțul autorităților, nu trebuie să depășească 24 de ore pentru că este inutilă. Administrarea se face în doză unică”,

a afirmat Alexandru Rafila.
Exit mobile version