Pfizer a dat România în judecată pentru achiziția de vaccinuri Covid-19

pfizer-covid

foto capital.ro

Pfizer anunță oficial că a dat în judecată România. Țara noastră este somată să cumpere cele 28 de milioane de doze de ser contractate în pandemie.

Gigantul farmaceutic ne cere în instanță să cumpărăm 28 de milioane de doze de ser pe care le-am comandat în debutul pandemiei de Covid-19, informează fanatik.ro.

Pfizer a dat România în judecată

În noiembrie 2023, Pfizer a dat în judecată guvernul polonez pentru neplata a 60 de milioane de doze de vaccin Covid-19. Sunt doze pe care Guvernul de la Varşovia le-a comandat, dar pe care nu le-a mai ridicat.

Compania americană aplică același scenariu și cu România. Țara noastră a fost dată în judecată într-un proces care ne-ar putea costa cel puţin jumătate de miliard de euro. Pfizer cere statului român să-și respecte angajamentele și să cumpere 28 de milioane de doze de ser pe care le-a comandat.

Pfizer şi BioNTech anunță oficială că au luat decizia dificilă de a iniţia proceduri oficiale împotriva României, pentru a o determina să îşi respecte angajamentele asumate pentru comenzile de vaccinuri pentru Covid-19 plasate de Guvern.

Comanda este parte a contractului de aprovizionare a Uniunii Europene, semnat în mai 2021, precizează Andrew Widger, senior director Global Media Relations Pfizer.

Reacția ministrului Alexandru Rafila după anunțul Pfizer

Ministrul sănătății, Alexandru Rafila, a avut o primă reacție după anunțul Pfizer. Fostul reprezentant al României la OMS spune că ministerul a primit prin poştă notificarea Pfizer de chemare în faţa instanţei la Bruxelles.

Rafila consideră că nu există niciun fel de bază legală pentru aceste compensații financiare.

În mod evident, noi nu puteam să comandăm restul de 28 de milioane de doze de vaccin”,

afirmă oficialul român.

Alexandru Rafila a mai precizat că în următoarea perioadă va fi căutată o firmă de avocatură. El mai adaugă că România va încercă să se coordoneze cu Polonia din punct de vedere al argumentelor faţă de acest contract.

O reacție pe această temă a venit și din partea purtătorului de cuvânt al Guvernului, Mihai Constantin. Acesta spune că autorităţile de la Bucureşti au fost notificate în luna decembrie a anului trecut de compania Pfizer cu privire deschiderea unui litigiu pentru recuperarea unor sume de bani. Primul termen al procesului ar urma să aibă loc în luna februarie.

Exit mobile version