Paxlovid vs. Molnupiravir. Ce știm despre cele două pastile-minune de la Pfizer și Merck

Paxlovid-Molnupiravir

foto Getty Images

Pfizer și Merck, două dintre marile companii farmaceutice sunt într-o cursă pentru a primi aprobarea și pentru a putea livra primele medicamente dedicate anti-COVID, tratamente specifice pentru această boală care lipseau până acum din arsenalul medicilor pe durata pandemiei.

Molnupiravir a primit deja aprobare în Marea Britanie și e pe cale să primească undă verde și în UE, iar pentru tratamentul Paxlovid al celor de la Pfizer SUA deja au anunțat că au securizat milioane de pilule, deși autoritățile nu au acordat deocamdată aprobarea.

Cele două medicamente promit să-i ajute pe cei care deja au fost infectați și suferă de COVID, să-i protejeze în special de spitalizări, de formele severe și de deces.

Un tratament anti-COVID este destinat exclusiv și în mod specific persoanelor care deja au contractat boala și chiar suferă de pe urma ei, astfel încât să evite spitalizarea sau formele grave și să se poată vindeca cât mai rapid.

De cealaltă parte, un vaccin anti-COVID, precum cele deja pe piață de aproape un an, sunt menite în special să prevină îmbolnăvirea persoanelor sau, dacă nu reușește, să diminueze din efectele nocive ale bolii și să protejeze persoanele inoculate de formele severe.

Ce eficiență ar avea Molnupiravir

Studiul clinic realizat de Merck cu privire la Molnipiravir, ale cărui rezultate au fost anunțate pe 1 octombrie, arată că medicamentul reduce cu aproximativ 50% riscul de spitalizare şi de deces pentru pacienţii diagnosticaţi cu boala COVID-19.

Acest tip de tratament cu pastile, uşor de administrat, este extrem de aşteptat şi considerat o modalitate eficientă de combatere a pandemiei.

Eficiența tratamentului Paxlovid

Testele clinice cu medicamentul antiviral pentru tratarea Covid-19 al Pfizer au fost oprite mai devreme după ce acesta a arătat că reduce cu 89% riscul de spitalizare sau deces la adulții expuși la forma gravă a bolii, a anunțat vineri compania.

Rezultatele preliminare arată că 0,8% dintre cei care au primit medicamentul Pfizer începând cel târziu în a treia zi de la apariția simptomelor au fost spitalizați și niciunul nu a murit în cele 28 de zile ce au trecut după tratament.

Exit mobile version