Pastilele de iod vor fi distribuite, în cele din urmă, prin farmacii. Iodul va fi eliberat doar cu rețetă

iodura-de-potasiu

foto romaniatv.net

Ministerul Sănătății a găsit soluția pentru distribuirea iodurii de potasiu. Pentru că medicii de familie au refuzat să preia pastilele, acestea vor ajunge în farmacii, iar românii vor avea acces la ele doar pe bază de rețetă.

Pastilele trebuie luate doar de copii și de femeile sub 40 de ani, în cazul unui accident nuclear, în termen de 24 de ore de la producerea acestuia. Ministerul Sănătății a publicat marți, în transparență decizională, un proiect de Ordin de ministru ce reglementează distribuirea pastilelor de iodură de potasiu.

Ministerul distribuie populației tabletele de iodură de potasiu 65 mg comprimate, în scop preventiv, prin intermediul farmaciilor cu circuit deschis. Lista farmaciilor care distribuie pastilele va fi publică pe pagina web a Ministerului Sănătății, informează instituția.

Potrivit ordinului MS, în termen de 7 zile de la intrarea în vigoare, direcțiile de sănătate publică județene și a municipiului București predau, pe bază proces verbal de predare-primire, medicamentul iodură de potasiu 65 mg comprimate către farmaciile din listă.

Iodul va fi eliberat doar cu rețetă de la medicul de familie

Fiecare farmacie va primi, odată cu medicamentul iodură de potasiu 65 mg comprimate, toate informațiile necesare despre condițiile de administrare a acestuia.

Farmaciile din listă eliberează medicamentul iodură de potasiu 65 mg comprimate în mod gratuit, exclusiv în baza prescripției medicale emisă de medicul de familie în formatul original.

La ridicarea din farmacie, persoanele semnează Acordul pacientului privind administrarea tratamentului cu medicamentul iodură de potasiu. Acordul semnat se păstrează în farmacie împreună cu formularul original al prescripției medicale emisă de medicul de familie.

MS interzice orice campanie publicitară cu privire la iodura de potasiu

Ministerul Sănătății interzice orice reclamă sau promovare a iodurii de potasiu.

”Este interzisă orice campanie publicitară care să facă referire la anumite beneficii, recompense şi/sau alte facilităţi legate de distribuirea catre populație a medicamentului iodură de potasiu 65 mg comprimate, fiind permise doar afişarea informării asupra activităţii de distribuire catre populatie a acestui medicament, la loc vizibil în farmacia cu circuit deschis care distribuie, publicarea pe pagina web a Ministerului Sanatatii sau publicarea campaniilor de informare desfăşurate de autorităţile publice centrale”,

transmite Ministerul Sănătății
Exit mobile version