Pastilele de iod nu mai ajung la români. Anunţul făcut de Alexandru Rafila

Alexandru-Rafila

foto romaniatv.net

Scandalul pastilelor de iod ia amploare, pilule care trebuie administrate după un eventual atac nuclear. Pastilele de iod nu vor ajunge săptămâna viitoare la români, pentru că distribuirea lor a fost amânată.

Campania de distribuire a pastilelor de iodură de potasiu, care trebuia să înceapă de mâine dimineaţă, se amână cu cel puţin o săptămână, după ce medicii de familie spun că nu vor să distribuie pastilele de iodură de potasiu. Argumentele lor țin atât de comunicarea proastă din partea autorităților, cât și de logistică.

Medicii de familie susțin că nu au spații de depozitare adecvate pentru pastilele de iod și, în plus, activitatea din cabinetele lor ar fi blocată pentru mai mult de 2-3 săptămâni. De cealaltă parte, Ministerul Sănătății susține că, în prezent, caută alte soluții

În această săptămână, 20 din cele 30 de milioane de comprimate de iodură de potasiu produse de Antibiotice Iași au ajuns la DSP-urile din țară.

Anunţul făcut de Ministerul Sănătăţii

Ministrul Sănătăţii a declarat că săptămâna viitoare va începe campania de distribuire a pastilelor de iodură de potasiu către populaţia eligibilă.

„La începutul săptămânii viitoare, Guvernul României și Ministerul Sănătății vor demara campania de informare a populației referitoare la modul de administrare și de păstrare a comprimatelor de iodură de potasiu. Menționăm că, în momentul de față, nu există niciun pericol care să facă necesară administrarea acestor pastile. Campania de informare publica, distribuția și dezvoltarea deprinderilor preventive în rândul populației sunt în responsabilitatea Ministerului Sănătății.

În perioada imediat următoare, Ministerul Sănătății și Casa Națională de Asigurări de Sănătate vor stabili procedura legală pentru distribuirea pastilelor de iodură de potasiu pentru populația cu vârsta între 0 și 40 de ani. Distribuirea comprimatelor va începe în a doua jumătate a lunii aprilie a.c”,

potrivit comunicatului de presă.
Exit mobile version