Paracetamolul ar putea fi adevărata cauză a hepatitei ”misterioase”

hepatita-misterioasa-copii

foto antena3.ro

Tratamentul cu paracetamol sau câinii de companie ar putea fi adevăratele cauze ale hepatitei misterioase care face din ce în ce mai multe victime în rândul copiilor din lumea întreagă, spun experții în sănătate din Marea Britanie.

Datele oficiale arată că 163 de copii din Marea Britanie au contractat boala, 11 dintre aceștia având nevoie de un transplant de ficat. Pe de altă parte trei sferturi dintre copii au menționat că înainte de declanșarea bolii au utilizat paracetamol.

O mică parte dintre aceștia au raportat consumul de ibuprofen și niciunul consumul de aspirină. Experții în sănătate au tras această concluzie după mai multe interviuri cu părinții și chestionare trimise familiilor afectate.

Hepatita este o inflamație a ficatului, de obicei cauzată de virusul Hepatitei A, B, C, D sau E. Niciunul dintre copiii din Marea Britanie nu a fost testat însă pozitiv pentru aceste tulpini și niciunul nu este considerat a fi imunocompromis.

Ce simptome ar trebui să atragă atenția

Părinții și medicii trebuie să fie atenți la simptomele icterului, o culoare galbenă a pielii și care se observă și în albul ochiului. De asemenea alte simptome ale hepatitei la copii includ:

Din cauzele documentate de specialiștii britanici, cel mai frecvent a fost raportat icterul (74,1%). Acesta a fost urmat de vărsături, observate în 72,8% din cazuri. Scaunele deschise la culoare au fost semnalate în 58% din cazuri, iar diareea în 49,4%.

Greața a fost identificată în 39,5% din cazuri, letargia în 55,6%, febra în 29,6% și mai rar simptome respiratorii – 19,8%.

Are vreo legătură vaccinul anti-COVID cu cazurile de hepatită la copii?

Autoritățile britanice susțin că nu este nicio legătură între cazurile de hepatită la copii și vaccinurile anti-COVID.

Vaccinurile anti-COVID sunt disponibile numai de la cinci ani în Marea Britanie, ceea ce înseamnă că mulți dintre copiii diagnosticați cu hepatită nu ar fi fost eligibili.

Exit mobile version