O fetiță de un an a murit de rujeolă. INSP anunță 825 de noi cazuri, în ultima săptămână

fetita-moarta-rujeola

foto b1tv.ro

O fetiță în vârstă de un an a murit de rujeolă, fiind doar unul din cele 825 de cazuri de îmbolnăvire cu această boală din ultima săptămână.

Numărul deceselor a ajuns la 9 de la începutul epidemiei, conform unui raport al INSP. Fetița care a murit avea 1 an și 2 luni și era nevaccinată antirujeolic și se pare că a murit după ce a luat boala de la sora sa, informează fanatik.ro.

În ultimul an, mai exact între 1 ianuarie 2023 și 17 martie 2024, nu mai puțin de 8.845 de persoane s-au îmbolnăvit cu rujeolă.

O fetiță de un an a murit din cauza rujeolei

Boala a atins 40 de județe din țara noastră și capitala București, conform specialiștilor. Cel mai afectat județ rămâne Brașovul, cu 1.397 cazuri, urmat de București cu 1.073 cazuri și Mureș cu 1.041 cazuri.

Trebuie menționat că în perioada 6 decembrie 2023 – 17 martie 2024, conform datelor oficiale, au fost folosite 97.806 doze de vaccin împotriva rujeolei, dintre care 15.759 de doze folosite pentru copiii cu vârsta între 9 și 11 luni.

Cu toate că există vaccin, tot mai mulți părinți îmbrățișează filosofia antivaccinistă conspiraționistă și aleg să nu-și vaccineze copiii. Din păcate rujeola este o afecțiune extrem de contagioasă ce rămâne una dintre principalele cauze de deces în rândul copiilor, la nivel mondial.

Mortalitatea acestei boli este ridicată în special în cazul copiilor sub 5 ani, fiind vorba despre o rată de deces între 1 și 3 la mia de cazuri.

OMS avertizează oamenii să se vaccineze

Organizația Mondială a Sănătății transmitea că în 2023 peste 50 de țări au raportat epidemii de rujeolă, un umăr dublu față de 2022. Așadar, doar vaccinarea poate fi soluția, iar populația trebuie să accepte să-i vaccineze pe cei mici, transmit reprezentanții OMS.

Avertismentul ce face referire la importanța vaccinării copiilor împotriva rujeolei a fost transmis în urmă cu câteva zile.

Problema cea mai mare e că din cauza pandemiei de Covid-19 a existat un număr foarte mare de copii ce nu au putut fi vaccinați, astfel că părinții trebuie să recupereze timpul pierdut.

Exit mobile version