Medici: Reevaluaţi, până nu e prea târziu, decizia de a menţine şcolile deschise. Ambulanțele fac tot mai greu față solicitărilor

ambulanta-covid

foto pressalert.ro

Rata de infectare în Capitală a sărit luni la 5,67 la mia de locuitori, în timp ce testările pentru COVID-19 au loc cu încetinitorul. Specialiştii avertizează asupra pericolului sufocării spitalelor.

Medicii atrag atenţia că ar trebui reevaluată, „până nu e prea târziu”, decizia de a menţine şcolile deschise până se ajunge la ocuparea a 75% din paturile de spital destinate pacienţilor cu COVID.

Actualul val al pandemiei este într-o creştere accelerată. Ratele de infecţie cresc de la o zi la alta. În Bucureşti, acest indicator a crescut la 5,67 la mia de locuitori faţă de 5,17, cu doar o zi înainte.

Timpul de aşteptare a ambulanţei s-a dublat

Mariana Stancu-Ţipişcă, purtătoarea de cuvânt a Prefecturii Bucureşti, a anunţat că timpul de aşteptare a unei ambulanţe pentru testarea COVID-19 la domiciliu a crescut de la 24 de ore la 48 de ore, în Bucureşti şi judeţul Ilfov. Motivul principal este explozia numărului de cazuri din ultima perioadă.

Pentru a solicita testare COVID-19 la domiciliu, persoanele cu simptome ce justifică suspiciunea infectării cu noul coronavirus SARS-CoV-2 pot apela numărul de Call Center DSP Bucureşti 021-9462, unde operatorii preiau solicitarea de testare şi o comunică Serviciului de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov în cel mai scurt timp. Totodată, împreună cu STS a fost operaţionalizat un formulat online de testare pe site-ul DSP Bucureşti, la adresa https://dspb.ro/formular-programare-test-covid-19/.

Specialiştii recomandă precauţie

Deşi varianta Omicron este considerată, aparent, mai blândă comparativ cu Delta, specialiştii în sănătate se raportează la acest val al pandemiei cu la fel de mare precauţie ca şi până acum.

„Omicron este o variantă mai contagioasă în comparaţie cu cele anterioare întrucât prezintă o încărcătură virală mai mare la nivelul tractului respirator superior. Mai mult decât atât, s-a observat că această tulpină infectează mai uşor persoane ce prezintă imunitate dobândită prin vaccin sau prin infectare anterioară, ceea ce reprezintă un avantaj pentru virus şi un dezavantaj pentru noi. E adevărat că până acum, cel puţin, formele de boală date de Omicron în cazul persoanelor care aveau imunitate nu sunt la fel de grave, însă acest lucru nu înseamnă că această nouă tulpină nu reprezintă un pericol. Este foarte probabil să asistăm la o creştere a spitalizărilor şi a cazurilor din ATI în perioada următoare, în legătură directă cu numărul mare de infectări pe care România îl va înregistra”,

a declarat medicul Dumitru Jardan.

Specialiștii atrag atenţia că ar trebui re-evaluată, „până nu e prea târziu”, decizia de a menţine şcolile deschise până se ajunge la ocuparea a 75% din paturile de spital destinate pacienţilor cu COVID.

„Spaţiile închise aglomerate, aşa cum sunt şi sălile de curs, se pot transforma, cu uşurinţă, în adevărate focare de infecţie. Astfel, decizia de a menţine şcolile deschise indiferent de rata de incidenţă şi trecerea în regim online abia când ajungem la ocuparea a 75% din capacitatea spitalelor ar trebui reevaluată până nu e prea târziu. Aplicarea şi respectarea unor măsuri de siguranţă eficiente, asociate cu vaccinarea şi testarea adecvată ar putea limita efectele valului 5 al pandemiei”,

a afirmat Mihai Marcu, preşedintele şi CEO MedLife Group.
Exit mobile version