Zece sfaturi pentru o alimentație sănătoasă a copiilor

Alimentatia-sanatoasa

foto fabricatinromania.info

O alimentație bună este o parte esențială a sănătății și dezvoltării. Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), o nutriție mai bună este legată de îmbunătățirea sănătății la toate vârstele, un risc mai mic de boli și longevitate. Oamenilor le poate fi dificil sau confuz să navigheze în cantitatea de informații nutriționale disponibile acum, iar multe surse au opinii diferite.

Nu este întotdeauna ușor să-i faci pe copii să mănânce echilibrat.

Iată zece sfaturi pentru a-i ajuta să dezvolte obiceiuri alimentare sănătoase de la o vârstă fragedă.

Nu săriți peste micul dejun

Fie că este vorba doar de o banană și un pahar cu lapte, micul dejun îți încarcă bateriile de dimineață și te ajută să-ți menții energia aproape toată ziua. Dacă reușești să-l faci pe cel mic să ia micul-dejun în fiecare zi, este foarte posibil să-și păstreze acest bun obicei toată viața.

Alegeți gustări sănătoase

Atunci când simți nevoia să ronțăi ceva, e adevărat că este mai comod să mănânci biscuiți sau chips-uri. Însă aceste gustări sunt, de obicei, sărace în nutrienți și conțin multe calorii. Mai bine încearcă să te aprovizionezi cu gustări sănătoase, cum ar fi fructele, nucile și semințele nesărate și iaurturi simple, fără îndulcitori.

Beți apă

Încurajează-l să bea apă la ora mesei și păstrează sucul și băuturile dulci doar pentru răsfațul ocazional. Deși sucul poate conține elemente nutritive valoroase și dă energie organismului, copiii ar trebui să bea apă în primul rând, atunci când le este sete, nu băuturi îndulcite cu zahăr.

Cultivați propria grădină

Dacă ai posibilitatea, cultivarea legumelor și a plantelor aromatice la domiciliu poate fi un mod distractiv de a-l învață pe micuț de unde vin legumele și de a-l încurajă să mănânce sănătos și variat. Este mult mai probabil să guste măcar puțin din broccoli sau morcovi, dacă a participat la plantarea și creșterea lor. Dacă nu ai o grădina, o cutie la fereastră poate fi la fel de eficientă.

Mâncați împreună

Este tentant să mănânci în fața televizorului, să înfuleci prânzul la birou sau să iei o gustare pe fugă. Încurajează-ți copilul să mănânce mese regulate. Luați masa în familie, ori de câte ori puteți. Astfel, nu numai că reduceți ronțăielile, dar petreceți și timp împreună.

Distrați-vă în bucătărie

Copiii sunt mai dispuși să mănânce dacă participă la prepararea mâncării. Gătiți și distrați-vă împreună. Oferă-i un șorț de bucătărie și lasă-l să te ajute la diverse sarcini în bucătărie, pe care le consideri sigure pentru el. Pe măsură ce crește și devine mai priceput, lasă-l să-ți gătească cina o dată pe săptămână. Dacă ți se pare totuși că nu este o idee chiar atât de bună și că ai toate șansele să ramai nemâncat, îl poți înscrie la cursuri de gătit în timpul vacanțelor școlare.

Nu vă grăbiți

Mâncatul pe îndelete este recomandat pentru orice vârstă, mai ales dacă dorești să menții controlul asupra kilogramelor. Durează cam 20 de minute ca mesajul transmis de stomac, cum că este satul, să ajungă la creier. Oricât de mult ne-ar plăcea ca cei mici să termine masa mai degrabă în câteva minute, decât ore, este mult mai important ca ei să învețe să încetinească ritmul și să mestece mâncarea în mod corespunzător.

Fiți creativi

Toate culorile vibrante din fructe și legume provin din substanțele naturale ale plantelor, care au efecte benefice asupra corpului nostru. Fiecare culoare are un efect specific asupra organismului, așa că este bine să ai o alimentație cât mai colorată în fiecare zi. Oferă-i copilului tău gustări pline de culoare, diferite fructe și fructe de pădure sau taie legumele în forme atractive pentru a le face să pară mult mai distractive și interesante.

Învață-l când să se oprească

Deși copiii se nasc cu capacitatea de se opri din mâncat atunci când sunt sătui, poate fi, de multe ori, greu pentru părinți să judece dacă cei mici au mâncat ce trebuie și cât trebuie. Învață-l să-și „asculte” stomacul și să-și pună întrebări de genul : «Am burtica plină?» sau «Mă voi simți rău dacă mai mănânc în plus acești biscuiți?». Astfel, își vă putea da singur seama dacă s-a săturat sau dacă un anumit aliment mâncat excesiv, îi poate face rău.

Nu renunța

Cercetările noastre arata că cei mai mulți copii și copii mici au nevoie să încerce ceva nou de șapte până la zece ori înainte să le placă. Deci, nu vă fie teama să introduceți în alimentația copiilor gusturi noi sau mai exotice. O tactică bună pentru a-i face pe copii să mănânce o varietate de alimente sănătoase ar putea fi să le spui că dacă încearcă lucruri noi, e semn că se fac mari. Sau ia-i cu tine la cumpărături și lasă-i să-și aleagă alimente noi sănătoase pentru a le servi acasă, cu ceva ce le place.

Exit mobile version