Varicela este o boală foarte contagioasă a copilăriei

foto: romaniatv.net

Varicela, cunoscută și sub denumirea populară de vărsat de vânt, este o boală foarte contagioasă a copilăriei. Varicela este cauzată de virusul varicelo-zosterian (VZV), un tip de virus herpetic responsabil și de îmbolnăvirea de zona-zoster la adulți.

După ce o persoană se îmbolnăvește de varicelă, virusul se cantonează în organism, rămâne în stare latentă, dar se poate reactiva în anumite condiții și poate determina apariția Zonei Zoster.

Varicela se manifestă ca erupție cutanată sub formă de vezicule. Erupția apare inițial pe piept, spate și față, apoi se răspândește pe întreg corpul, provocând 250-500 de vezicule însoțite de prurit (mâncărime).

Varicela nu este o afecțiune gravă, severitatea variind de la o persoană la alta. Varicela este mult mai severă și cauzează complicații la femeile gravide, la nou-născuți, la copiii cu vârsta peste 15 ani și la persoanele care au sistemul imunitar slăbit.

Vaccinarea este cea mai bună modalitate de prevenție.

Varicela apare pe tot parcursul anului, însă se întâlnește mai frecvent iarna și primăvara. Peste 90% din persoanele din întreaga lume ajung să facă boala la un moment dat în viață, mai ales dacă acestea nu sunt vaccinate împotriva varicelei.

Orice persoană care nu a avut varicelă sau nu a fost vaccinată împotriva varicelei poate face boala. Varicela durează de obicei 5-7 zile.

Cum se transmite varicela

Virusul varicelo-zosterian se răspândește cu ușurintă de la persoanele care au varicelă la cele care nu au avut boala sau care nu au fost vaccinate.

Virusul se răspândește în special prin atingere sau prin inspirarea particulelor de virus din veziculele și, posibil, prin picăturile mici care persistă în aer după ce persoanele infectate respiră sau vorbesc.

O persoană cu varicelă poate transmite boala în interval de 1-2 zile înainte de apariția erupției și rămâne contagioasă până când toate veziculele au format cruste (de obicei, 5-7 zile).

Persoanele vaccinate care fac varicelă pot să dezvolte vezicule care nu formează cruste – aceste persoane sunt contagioase până când nu mai apar noi vezicule (dacă trec 24 de ore și nu apar noi vezicule, persoana nu mai poate transmite virusul).

Pentru ca o persoană să dezvolte varicelă durează în jur de aproximativ 2 săptămâni (10-21 de zile) de la contactul cu o persoană cu varicelă sau zona zoster.

Exit mobile version