După doi ani de pauză, un virus cunoscut a reapărut la noi în ţară. Prof. dr. Adrian Streinu-Cercel avertizează populația

Dr.-Adrian-Streinu-Cercel

foto gandul.ro

După doi ani de pauză, un virus cunoscut a reapărut la noi în ţară. De când a început pandemia, ne-am protejat cu măşti şi toată lumea a fost mai atentă la igienă, însă acum starea de alertă s-a ridicat.

În ultima perioadă, după o pauză de doi ani, la Timişoara au apărut primele cazuri de varicelă, iar medicul Adrian Streinu-Cercel a avertizat asupra acestui lucru.

„Au început celelalte virusuri să apară pe panoplia patologiei uzuale. (…) A apărut şi virusul varicelo-zosterian şi aşa se face că suntem într-o plină etapă evolutivă a epidemiei cu acest virus şi cei care sunt afectaţi sunt copiii, dar şi adulţii, adultul tânăr.

Vreau să aduc la cunoştinţă tuturor că există vaccin antivaricelos, care este foarte bun şi care trebuie făcut, pentru că varicela la adult dă forme cât se poate de severe, inclusiv pneumonie hemoragică. Şi în contextul actual de COVID să uneşti astfel două virusuri cu agresiune directă asupra plămânului nu este un lucru foarte bun”,

a atenţionat prof. dr. Adrian Streinu-Cercel.

Medicii de la Spitalul de Boli Infecțioase „Victor Babeş” din Timişoara au anunţat recent o explozie a cazurilor de varicelă în judeţ, spunând că într-o săptămână au fost evaluaţi zilnic câte trei-patru pacienţi.

Cunoscută ca o boală a copilăriei, varicela poate fi periculoasă dacă apare la adulţi. Dacă boala apare la adulţi vaccinaţi în copilărie, ea va avea o formă uşoară.

Mod de transmitere a varicelei

Transmiterea se face pe cale respiratorie prin picături de secreţie nazofaringiană răspândite aerogen sau prin aerosoli contaminaţi cu secreţii de la nivelul veziculelor rupte sau mai rar prin obiecte proaspăt murdărite cu secreţii ale mucoaselor sau leziunilor tegumentare. Crustele de varicelă nu sunt contagioase.

Deşi imunitatea după varicelă este de lungă durată, se admite că la unele persoane virusul poate persista ani în stare latentă în celulele nervoase, provocând la adulţi tabloul de herpes zoster.

Exit mobile version