Dilema oamenilor de știință: Va deveni sau nu tulpina Omicron mai puternică decât Delta?

varianta-omicron

foto Profimedia

În timp ce oamenii de știință se grăbesc să analizeze consecințele pe care le va avea noua variantă Covid-19, numită Omicron, una dintre cele mai presante întrebări este dacă noua tulpină va înlocui tulpina Delta – varianta cu care tot globul se confruntă în momentul de față, se arată într-o analiză Reuters.

OMS a desemnat Omicron ca „variantă îngrijorătoare” la doar câteva zile după ce au fost depistate primele cazuri în sudul Africii.

Oragnizația Mondială a Sănătății a spus că este în contact cu mai mulți cercetători din întreaga lume, care studiază impactul noii variante și cum va influența Omicron evoluția pandemiei de Covid-19.

Omicron beneficiază de mutații care sunt identice cu cele prezente în variantele Beta și Gamma – aceste mutații fac ca virusul să fie mai puțin vulnerabil în fața vaccinurilor. În plus, Omicron prezintă 26 de mutații unice, iar multe dintre ele sunt prezente în zone țintite de anticorpii vaccinului.

Informații contradictorii: simptome ușoare vs. cazuri grave

„În următoarele două săptămâni ne vom da seama mult mai bine cât de severă este boala. Primim rapoarte foarte diferite – unele spun că boala este ușoară, iar altele fac referire la cazuri severe în spitale din Africa de Sud”,

a spus dr. Peter Hotez, expert în vaccinuri și profesor de virusologie moleculară și microbiologie la Colegiul de Medicină Baylor.

Experții se așteaptă la răspunsuri la fel de rapide și în cazul dilemei legate de cât de rezistent este Omicron la vaccinurile existente. Primele informații vor apărea în urma testelor de sânge de la oameni vaccinați și de la animale studiate în laborator. Probele de sânge vor fi expuse noii variante a virusului și anticorpii vor fi analizați.

David Ho, profesor de microbiologie și imunologie la Universitatea Columbia din New York, este de părere că Omicron va prezenta un grad ridicat de rezistență la vaccin – concluzia sa se bazează pe locul în care s-au dezvoltat mutațiile în proteina spike a virusului.

Exit mobile version