Condamnări în dosarul „fabricii de copii” de la Timişoara

foto: televiziunea-medicala.ro

După mai mult de șapte ani de la descinderile din dosarul de trafic de ovule de la Spitalul Athena din Timișoara, Tribunalul Timiș a pronunțat o primă sentință în dosar.

Medicului grec Giatras Kostantinos, specialist în fertilizare in vitro şi fondator al Spitalului Athena din Timișoara, a primit cea mai grea pedeapsă: cinci ani de închisoare.

Biologul grec Pappa Charikleia, mâna dreaptă a lui Giatras Kostantinos a primit patru ani și șase luni de închisoare, tot cu executare.

Prin aceeași sentință, medicul ginecolog Stelea Lavinia și medicul biolog Daniela Ciontu au primit câte doi ani și 10 luni de închisoare cu suspendare.

Sentința nu este definitivă, putând fi atacată cu apel.

Avocatul lui Giatras Kostantinos, Arcadie Anastasescu a declarat pentru „Adevărul” că sentința va fi contestată în perioada următoare.

Faptele de care sunt acuzaţi medicii

Una dintre acțiunile ilegale de la Athena, spital intrat între timp în faliment, era organizarea unor activități de prelevare și transplant de celule umane (ovocite) utilizate pentru fertilizarea in vitro cu mama purtătoare.

Procurorii au reușit să obțină acte notariale din care reiese că în 13 cazuri s-a făcut fertilizarea in vitro a unor mame surogat.

Anchetatorii au suspiciuni că au fost mult mai multe cazuri, dar acestea nu au putut fi probate pentru că unele dintre paciente sunt din afara țării, dar și pentru că o parte a bazei de date a clinicii a fost ștearsă.

Din cele 13 cazuri pentru care s-au găsit acte notariale reiese că mamele surogat s-au angajat ca după naștere să predea copilul familiei pentru care a născut, urmând ca ulterior să se facă și demersuri prin care copilul să fie trecut pe numele mamei biologice, în acte figurând ca mamă cea care l-a născut.

DIICOT arată că nașterea cu mamă surogat nu este reglementată în România, iar procedura a fost realizată de echipa condusă de medicul grec încălcând mai multe prevederi legale.

Exit mobile version