Ce trebuie să știi despre boala Lyme

Boala-Lyme

foto: bebee.ro

Boala Lyme este o infecție transmisă de căpușe cauzată de o bacterie – Borrelia burgdorferi. Simptomele includ o erupție caracteristică – eritemul migrator, care poate fi urmată săptămâni sau luni mai târziu de manifestări neurologice, cardiace sau articulare, dacă boala nu este tratată.

Diagnosticul este în principal clinic, în special dacă este susținut și de alte elemente, cum ar fi o mușcătură recentă de căpușă sau drumeții în zone endemice.

Cele mai multe cazuri de boala Lyme pot fi tratate cu succes cu antibiotice administrate câteva săptămâni. Măsurile de prevenție includ folosirea unui repelent anti-insecticid și îndepărtarea căpușei.

Cauze boala Lyme

Boala este cauzată de o spirochetă (un tip de bacterie de formă spiralată), Borrelia burgdorferi, care se transmite prin mușcătura de căpușă.

Odată intrată în piele B. Burgdorferi migrează local în pielea din jurul mușcăturii și apoi se răspândește prin limfă și sânge în ganglionii limfatici, respectiv alte organe sau alte locații la nivelul pielii.

Activitățile în aer liber, în zone cu pădure, tufișuri, iarbă înaltă sau multe frunze pot crește riscul de a fi mușcat de căpușe.

Îndepărtarea căpușelor de pe piele

Nimfele de căpușă care afectează oamenii sunt mici și dificil de observat. Odată atașate de piele, ele se hrănesc cu sânge timp de mai multe zile.

De obicei, transmiterea de B. Burgdorferi apare după ce căpușa a rămas pe piele > 36 de ore. Acest timp este necesar migrării bacteriilor din intestinul căpușei către glandele salivare, de aici fiind inoculate odată cu saliva la locul mușcăturii.

Ca urmare, căutarea cu atenție a căpușelor după o eventuală expunere și îndepărtarea lor pot preveni infecția.

Boala Lyme este tratată de cele mai multe ori pe bază de tratamente îndelungate, în funcție de gravitatea infecției.

Exit mobile version