Ce este iodura de potasiu, soluţia în caz de atac nuclear. Cine şi când trebuie să o ia

atac-nuclear

foto b1tv.ro

Războiul Rusia – Ucraina, atacul de la Cernobîl și amenințarea lui Vladimir Putin în ceea ce privește butonul roșu și atacul nuclear au stârnit multă îngrijorare.

Serghei Lavrov, Ministrul rus de externe, a declarat, miercuri, că dacă ar avea loc un al Treilea Război Mondial, acesta va implica arme nucleare şi va fi distructiv și că „supremaţia Occidentului a luat sfârşit”.

La sfârșitul anului 2021, o altă amenințare despre un posibil accident nuclear în viitor a venit prin prisma blackout-ului, pana de curent la nivel european. Atunci, autoritățile din Austria au declarat că nu-și pun problema dacă va fi acest „Blackout”, ci când se va întâmpla el.

Norvegia a lansat pe 1 noiembrie, timp de o săptămână, o campanie la nivel național privind auto-pregătirea în cazul unei astfel de crize și au detaliat cum ar trebui să arate un kit complet în cazul unei catastrofe. 

Iodura de potasiu, ce este, când și cum se administrează

Comprimatele cu iod pot fi luate numai în cazuri de accidente nucleare, însă atenție, nu le luați pe cont propriu.

Iodura de potasiu este utilizată în caz de accidente nucleare sau accidente ale reactoarelor nucleare pentru a preveni absorbţia de iod radioactiv în tiroidă.

În cazul accidentelor reactoarelor nucleare, poate să existe o emisie de iod radioactiv. În caz de contaminare, iodul radioactiv este preluat de către tiroidă. Asimilarea de iod radioactiv în tiroidă este împiedicată de aportul de iod non-radioactiv (de exemplu, sub formă de iodură de potasiu), înainte sau în timpul contaminării. 

Nu luați iodură de potasiu dacă:

Comprimatele cu iod pot fi luate numai în cazuri de accidente nucleare şi, dacă se anunţă de către autoritatea competentă, de exemplu, prin intermediul radio-ului sau televiziunii.
Nu luaţi comprimatele pe cont propriu. Luaţi întotdeauna acest medicament exact aşa cum este descris în acest prospect sau aşa cum v-a spus medicul dumneavoastră sau farmacistul. Discutaţi cu medicul sau cu farmacistul dacă nu sunteţi sigur.

Exit mobile version