Cât de des ar trebui să vă spălați lenjeria de pat? Mai des decât credeti!

lenjerie de pat

foto: edition.cnn.com

Nu este nimic mai plăcut decât să te înfășori în pături și să-ți cuibărești capul în pernă. Dar, înainte de a vă simți prea confortabil, poate ați dori să știți că patul dvs. nu este atât de diferit de o farfurie murdară.

Combinația de transpirație, salivă, mătreață, celule moarte ale pielii și chiar particule alimentare fac din aceasta mediul optim pentru a dezvolta o serie întreagă de germeni, cum ar fi bacterii, ciuperci, viruși.

Patul dvs. poate găzdui bacterii

Paturile noastre pot găzdui o mare varietate de specii bacteriene.

De exemplu, cercetările privind lenjeria de pat de spital au constatat că bacteriile Staphylococcus erau frecvente. Aceste bacterii sunt de obicei inofensive, dar pot provoca boli grave atunci când intră în organism printr-o plagă deschisă.

Staphylococcus aureus, care este destul de contagios poate provoca infecții ale pielii, pneumonie și agravarea acneei. Staphylococcus aureus nu numai că trăiește pe fețe de pernă, cercetările arată, de asemenea, că unele tulpini sunt rezistente la antibiotice.

Cercetările arată, de asemenea, că alături de Staphylococcus, E. coli și alte bacterii similare, cunoscute sub numele de bacterii gram negative, sunt, de asemenea, frecvente în paturile de spital. Bacteriile Gram negative sunt o problemă gravă de sănătate, deoarece sunt extrem de rezistente la antibiotice și pot provoca infecții grave la om – inclusiv infecții ale tractului urinar, pneumonie, diaree, meningită și sepsis dacă intră în organism.

Unele tulpini de E. coli pot provoca infecții ale tractului urinar, diaree și pneumonie. Acesta este motivul pentru care spălarea corectă a mâinilor după utilizarea toaletei este importantă pentru a preveni transferul acestei bacterii în alte părți ale casei.

Desigur, spitalele sunt foarte diferite de mediul nostru de acasă. Dar asta nu înseamnă că nu este posibil ca aceste bacterii să intre în paturile noastre. De fapt, aproximativ o treime dintre oameni poartă Staphylococcus aureus în corp. Aceasta indică faptul că ar fi destul de ușor ca bacteriile Staphylococcus să fie transferate în patul dvs. de acasă.

Paturile pot atrage bacterii si viruși

Lăsăm în jur de 500 de milioane de celule ale pielii pe zi, în timp ce dormiți în pat. Aceste celule ale pielii pot atrage și pot fi consumate de acarienii microscopici. Acești acarieni și excrementele lor pot declanșa alergii și chiar astm.

Plosnitele pot fi, de asemenea, un pericol. Deși nu s-a dovedit că aceste bug-uri minuscule (în jur de 5 mm lungime) transmit boli, ele pot provoca urme de mâncărime, roșeață a pielii și o mare varietate de efecte asupra sănătății mintale, inclusiv anxietate, insomnie și alergii.

Plosnitele pot fi transportate în case pe suprafețe moi, cum ar fi haine sau rucsaci, sau de către alți membri ai familiei. Spălarea și uscarea lenjeriei de pat la o temperatură ridicată (aproximativ 55 ℃) poate ucide acarienii.

Puteți aduce germeni în pat prin articole de uz casnic contaminate

Puteți aduce germeni în pat prin articole de uz casnic contaminate – cum ar fi îmbrăcăminte, prosoape, toaletă sau cadă, suprafețe de bucătărie sau chiar animale de companie.

Prosoapele de baie și de bucătărie găzduiesc o varietate de specii bacteriene, inclusiv S. aureus și E. coli. Spălarea necorespunzătoare poate răspândi acești germeni și în alte articole – inclusiv a cearșafurilor noastre. Chiar și bolile precum gonoreea pot fi transmise prin prosoape sau așternuturi contaminate.

Diferite specii microbiene vor supraviețui pe țesături pentru diferite perioade de timp. S. aureus, de exemplu, poate supraviețui o săptămână în hainele de bumbac. Speciile de ciuperci (cum ar fi Candida albicans, care pot provoca afte orale, infecții ale tractului urinar și infecții genitale) pot supraviețui pe țesături până la o lună.

De asemenea, virusurile gripale pot supraviețui pe țesături timp de 8-12 ore. Alte tipuri de viruși, cum ar fi virusul vaccinia, pot trăi pe lână și bumbac până la 14 săptămâni.

Cât de des ar trebui să vă schimbați lenjeria de pat?

Spălarea corectă și regulată este esențială pentru a ne asigura că germenii nu se transformă într-o amenințare reală pentru sănătate. Dar cât de des ar trebui să vă schimbați lenjeria de pat?

Deoarece nu ne putem spăla cearșafurile în fiecare zi, un lucru pe care îl puteți face zilnic este aerisirea cearșafului în fiecare dimineață. Umezeala se acumulează în timp ce dormim.

Saltelele pot fi, de asemenea, o sursă importantă de bacterii și microbi datorită acumulării de celule moarte ale pielii, particule alimentare și ciuperci de-a lungul anilor. Deoarece este dificil să spălați o saltea, utilizarea unei huse de spălat – și spălarea ei în fiecare săptămână sau două, poate ajuta la reducerea numărului de microbi care trăiesc acolo. Aspirarea saltelei și a patului în fiecare lună va ajuta, de asemenea, la îndepărtarea alergenilor și a prafului. Răsturnați-vă salteaua des – sau cumpărați una nouă dacă are o vechime mai mare de zece ani.

Este recomandat să vă spălați lenjeria de pat în fiecare săptămână (sau mai des dacă este posibil) – mai ales dacă petreceți mult timp în pat, dormiți nud sau transpirați mult noaptea. De asemenea, se recomandă schimbarea fețelor de pernă la fiecare două până la trei zile.

Toată lenjeria de pat trebuie spălată la temperaturi calde până la temperaturi ridicate (în jur de 40 ℃ -60 ℃) pentru a distruge în mod eficient germenii. Folosiți suficient săpun și asigurați-vă că lenjeria de pat este complet uscată înainte de utilizare.

Dușul înainte de culcare, evitarea intrării în pat în timp ce sunteți transpirați, demachierea și evitarea loțiunilor, cremelor și uleiurilor chiar înainte de culcare pot ajuta la menținerea lenjeriei mai curate între spălări. Faptul că nu mănânci sau bei în pat, nu ții animalele de pe cearșafurile tale și îndepărtezi șosetele murdare va ajuta, de asemenea.

Exit mobile version