Alertă națională din cauza gripei. Trei milioane de copii revin în școli în plină stare de alertă epidemică

scoala

foto realitatea.net

Medicii sunt în alertă din cauza exploziei cazurilor de gripă din țara noastră. Doctorii atrag atenția că au fost înregistrate primele cazuri de flurona, adică infecția simultană cu gripă și SARS-CoV-2, iar în aceste situații simptomele se multiplică.

În plus, cazurile de gripă și viroze sunt mai greu de tratat pentru că vin însoțite de pneumonii rezistente la antibiotice. Pe de altă parte, peste trei milioane de elevi se întorc la școală în plină stare de alertă epidemică și sunt sfătuiți să poarte masca de protecție. 

Medicii spun că în această perioadă locurile în spitale se eliberează doar atunci când se externează pacienții care se simt mai bine. Iar specialiștii atrag atenția că se confruntă cu o particularitate în acest sezon: cazurile de gripă și viroze sunt mai greu de tratat pentru că vin însoțite de pneumonii extinse cu floră rezistentă la antibiotice.

Totul este pus pe seama consumului foarte mare de antibiotice din ultimii doi ani, iar acum, medicii tratează pneumonii mixte pentru că pacienții au o dublă afectare: atât virală, cât şi bacteriană.

Trei milioane de copii revin în școli

Situația s-ar putea înrăutăți pentru că specialiștii în sănătate publică estimează că vârful acestui val de viroze va fi atins la jumătatea lunii ianuarie. În aceste condiții, spitalele din mai multe județe au limitat sau interzis programul de vizită al rudelor pacienților.

Și în plină stare de alertă epidemică, peste trei milioane de copii revin la școală. Potrivit recomandărilor transmise de autorități, părinții și profesorii sunt cei care trebuie să facă triajul epidemiologic, iar copiii ar trebui să poarte mască în interior. 

Îngrijorare există în rândul medicilor, dar și a părinților. Federația Asociațiilor de Părinți cere autorităților reluarea cursurilor online pentru copiii care nu vor putea veni la școală din cauza gripei. 

Joi, ministrul Educaţiei a declarat că şcolile vor fi redeschise pe 9 ianuarie conform programului şi că nu este încurajată neparticiparea la cursuri.

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a precizat că România se află, în prezent, în stare de alertă epidemiologică, dar nu va fi declarată epidemie, întrucât ar presupune revenirea la „anumite restricţii”, cum au fost cele din perioada pandemiei cu noul coronavirus.

În România a fost declarată epidemie de gripă în mai multe rânduri, ultima dată fiind în februarie 2020, pentru al doilea an consecutiv, iar până acum măsurile se limitau doar la organizarea în spitale și implicau decizii precum restricționarea vizitelor. 

Exit mobile version