5 simptome ginecologice frecvente care pot semnala un cancer

cancer-ginecologic

foto medstar2000.ro

Multe tipuri de cancere ginecologice trec neobservate în stadiile de debut, pacientele ajungând la medic mult prea târziu. Acest lucru este valabil în special în cazul displaziei cervicale sau al cancerului ovarian.

Controlul ginecologic și ecografia transvaginală sunt examinări medicale importante care trebuie făcute anual, după vârste de 20 de ani, de către orice femeie. Pe lângă controalele de rutină și analizele care le pot urma și care pot pune în evidență o leziune malignă în stadiu incipient, medicii atrag atenția asupra unor simptome din sfera genitală care ar trebui să aducă urgent orice femei la specialistul ginecolog.

5 simptome ginecologice frecvente

  1. Sângerările vaginale anormale. Dacă apar în afara ciclului menstrual, sângerările pot fi un semnal de alarmă pentru mai multe tipuri de probleme. Acestea pot însoți infecții din zona pelvină, o boală inflamatorie pelvină, hipertiroidia sau diabetul. Însă cea mai gravă situație este atunci când sângerările anormale anunță un cancer care poate fi localizat în col, vagin, uter sau ovare.
  2. Durerile în zona pelvină. Acestea însoțesc de obicei ciclul menstrual și trec cu ajutorul antiinflamatoarelor. Dacă însă acestea sunt prezente în afara menstruației, pot fi semnul unor afecțiuni maligne cum sunt cancerul ovarian sau cel uterin. Deseori, durerea este resimțită ca o presiune puternică.
  3. Nevoia imperioasă de a urina. Și această situație trebuie discutată urgent cu un medic deoarece poate însoți mai multe afecțiuni, atât din sfera aparatului urinar, cât și a celui genital. Cancerele ovariene și vaginale pot fi semnalate de nevoia imperioasă de a urina, dar și de constipație.
  4. Balonarea. Acest simptom apare de obicei după o masă copioasă, bogată în lactate și carne grase, alimente procesate și zaharuri concentrate, în lipsa consumului de fibre din legume și fructe sau a hidratării suficiente. În afara acestor obiceiuri nesănătoase, balonarea poate fi și simptomul unor afecțiuni maligne colorectale sau genitale, precum cancerul ovarian, însoțit uneori și de senzația de preaplin, de dificultatea de a mânca sau de dureri de spate.
  5. Senzația de mâncărime sau de arsură. Acestea pot fi semne ale unor infecții din sfera vulvară, dar la o examinarea mai atentă, medicii pot diagnostica chiar și un cancer vulvar. Modificările de culoare sau de textură ale țesutului vulvar, eczemele și inflamațiile pot fi de asemenea simptome ale cancerului localizat în zona vulvei.
Exit mobile version