Polonia își pregătește ieșirea din Uniunea Europeană

polska

foto: portfelpolaka.pl

Polonia trebuie să rămână membră a Uniunii Europene, dar nu cu orice preţ, afirmă ministrul polonez al justiţiei, Zbigniew Ziobro, într-un interviu publicat vineri în care critică „şantajul” din partea blocului comunitar legat de reformele din justiţie ale Varşoviei, transmite Reuters.

Declarația vine în contextul în care independența justiției este unul dintre dosarele grele care a generat tensiuni cu Bruxellesul și a atras chiar sancțiuni pentru Varșovia.

Tensiunile dintre Varșovia și oficialii de la Bruxelles sunt tot mai acute

Tensiunile dintre Varșovia și oficialii de la Bruxelles sunt tot mai acute din cauza disputei privind statul de drept. Pe 16 august expiră termenul limită până la care Polonia trebuie să pună în practică o decizie a Curții Europene de Justiție, în caz contrar riscând amenzi.

„Sunt un opozant ferm al cedării în fața unui șantaj ilegal din partea Uniunii Europene prin intermediul Curții Europene de Justiție”,

a declarat ministrul Zbigniew Ziobro.

Zbigniew Ziobro, liderul formaţiunii conservatoare Polonia Unită, care face parte din coaliţia guvernamentală din Polonia, este artizanul unei reforme a justiţiei care a pus Varşovia în conflict cu Bruxellesul, în opinia căruia Polonia subminează independenţa instanţelor.

Comisia Europeană a cerut Poloniei să implementeze decizia Curții privind desființarea camerei disciplinare pentru judecători. Ca urmare, joi, șeful Curții Supreme din Polonia a dispus suspendarea parțială a camerei.

Reuters menționeză că actuala coaliție din Polonia, Dreapta Unită, este divizată atunci când vine vorba despre modul în care ar trebui să răspundă față de ultimatumul dat de CE.

Sondajele de opinie arată că o vastă majoritate a polonezilor susţin apartenenţa ţării la UE, dar un recent sondaj comandat de Rzeczpospolita a indicat că 17% dintre polonezi sunt în favoarea ieşirii din bloc, cifră în creştere faţă de alte sondaje anterioare.

Exit mobile version