Veste bună despre pensii! Când se va renegocia PNRR. Explicațiile ministrului Investiţiilor

pensii

foto cursdeguvernare.ro

Renegocierea a Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) ar putea fi inițiată din toamnă, dar nu pe o singură măsură și din motive bine justificate. Precizările au fost făcute de Marcel Boloș, ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene.

Afirmațiile sale vin să clarifice declarațiile ministrului Muncii, Marius Budăi, care susține că este nevoie de o ajustare a procentului de 9,4% din PIB, în care a fost încadrat bugetul de pensii.

„Probabil că, undeva din toamnă, se va pune problema acestei renegocieri (a PNRR – n. red.), pentru că procesul este unul de durată. La această renegociere nu se poate merge doar cu o măsură, gen că vreau ca în PNRR să fie introduse irigaţiile pentru agricultură. Nu.

Va trebui să avem acest pachet de măsuri integrat cu care se va merge la această negociere şi, mai mult, să avem motivele pentru care noi solicităm renegocierea, bine consolidate”,

a declarat ministrul Marcel Boloș.

Renegocierea s-ar putea face și pentru pensii

Marcel Boloș a mai exemplificat și cu situația legată de bugetul de pensii, despre care a precizat că „este un subiect intens discutat în spaţiul public”.

„Eu am prezentat Comisiei Europene faptul că, totuşi, avem o rată a inflaţiei pe un trend crescător şi nu este vina României, pe de o parte. Pe de altă parte, avem un număr estimat de cetăţeni care se găsesc în risc de deprivare materială, undeva în jur de 3,2 milioane de locuitori.

Nu cred că suntem în situaţia în care să putem să asigurăm un ritm de creştere a veniturilor şi să ne încadrăm în acelaşi timp şi în cei 9,4% din PIB pe care i-am prezentat în PNRR”

a explicat ministrul Fondurilor Europene.

Problema pensiilor, un subiect intens discutat în spațiul public

Precizările făcute de ministrul Marcel Boloș vin să expliciteze afirmațiile colegului său de cabinet, Marius Budăi. În luna martie, ministrul Muncii şi Solidarităţii Sociale, Marius Budăi, scria că veniturile pensionarilor nu pot fi îngheţate aşa cum prevede PNRR-ul României.

“Salut declaraţia noului ministru al Fondurilor Europene (Marcel Boloş, n.r.), care se alătură demersurilor făcute de mine pentru ajustarea PNRR în sensul eliminării acelui plafon de 9,4% din PIB aplicat pensiilor din România. Apreciez abordarea rezonabilă a domnului ministru Marcel Boloş, care înţelege că veniturile pensionarilor nu pot fi îngheţate zeci de ani, aşa cum scrisese în PNRR fostul ministru de la USR”,

preciza Marius Budăi la vremea respectivă.
Exit mobile version