Vasile Dîncu, despre mobilizarea populației în caz de război. „Militarii se pregătesc pentru cel mai rău scenariu”

Vasile-Dîncu-armata

foto monitorulcj.ro

În urma declarației făcute de Șeful Statului Major, Gheorghiță Vlad, care a susținut că starea armatei noastre este una critică și că ar trebui ca populația să fie pregătită în caz de război, se cere o lege nouă.

Legea care ar trebui să pregătească cetățenii româniei în caz de război, presupune:

Militarii voluntari în termen vor beneficia gratuit de cazare, de drepturi de echipare și de hrană, asistență medicală și medicamente, precum și de indemnizația lunară.

Acestea sunt doar câteva dintre prevederile din această lege care datează din 5 iulie 2022, pierdută undeva printre ministere, pentru avize, informează antena3 CNN.

Vasile Dîncu, despre mobilizarea populației în caz de război

„Aceste prevederi au fost selecționate pentru legea 446. Din păcate, nu a existat o sensibilitate politică la aceste schimbări, deși s-a vorbit foarte mult despre acest lucru”

„Alături de această lege și de ce spunea Gheorghiță Vlad, este absolut adevărat și alte proiecte pe care le-am lăsat în acel moment și care s-au blocat ba la ministerul de Finanțe, ba în drumul spre Guvern. Era vorba de un nou statul al cadrelor militare care să aducă mai multe beneficii oamenilor”

„În acest moment, condițiile de pregătire pe care le au oamenii, inclusiv salariile militarilor și inclusiv această nevoie de o rezervă sunt critice pentru Armata Română. Ar trebui să ne întrebăm ce se întâmplă cu rezerva sau cu condițiile în care se pregătesc militarii”

„Dacă pe vremea mea era premier Marcel Ciolacu, cu siguranță că l-aș fi convins și ar fi fost mai simplu să treacă această lege”

„Reacția pe care a avut-o premierul a fost una care ține de înțelegerea rolului pe care îl are premierul și politicienii. Să nu uităm militarii se pregătesc pentru război. În fiecare zi se pregătesc pentru cel mai rău scenariu”

„Premierul și noi, politicienii, trebuie să evităm un război. Sunt două funcții diferite în societate. Eu sunt sigur că Marcel Ciolacu și guvernul din acest moment se va preocupa să asigure toate condițiile armatei”,

a spus Vasile Dîncu, fostul ministru al Apărării.

Cele trei lucruri vitale pe care trebuie să le ai în casă în caz că începe războiul

Val de avertismente despre pericolul unui nou război mondial. „Nu doar armata trebuie să fie capabilă să opereze într-un conflict sau într-un război. Este vorba despre întreaga societate care se va implica, fie că ne place sau nu”, spune amiralul Rob Bauer, președintele Comitetului militar al NATO.

Oficialul a dat exemplu pregătirea populaţiei din Suedia, unde guvernul a sfătuit cetăţenii cum să reziste în cazul începerii unui conflict armat, informează antena3 CNN.

Sfaturi de la NATO

Ministrul suedez al Apărării Civile, Carl-Oskar Bohlin, i-a îndemnat pe funcționarii din consiliu să asigure puncte de refugiu, un plan de urgență pentru apă și provizii de alimente, iar angajații să își întrebe angajatorul care ar fi rolul lor în cazul unui război la locul de muncă și să se gândească de ce lucruri esențiale ar avea nevoie pentru a putea continua să lucreze în condiții dificile.

„Sunteți o persoană fizică? Bun, atunci v-ați asumat responsabilitatea pentru pregătirea locuinței dumneavoastră? V-ați gândit dacă aveți timp să vă înscrieți într-o organizație de apărare voluntară? Dacă nu: treceți la acțiune!”,

a spus Bohlin.

Carl-Oskar Bohlin a sfătuit oamenii să întrebe pe cei care au început deja să se pregătească sau să obțină mai multe informații de la Agenția suedeză pentru situații de urgență civilă.

El le-a spus suedezilor să se inspire din exemplul Ucrainei, care a răspuns invaziei pe scară largă a Rusiei în februarie 2022 cu „rezistență totală”.

Avertisment NATO despre posibilitatea unui război

„Trebuie să aveți apă. Trebuie să aveți un radio cu baterii. Trebuie să aveți o lanternă cu baterii pentru a vă asigura că puteți supraviețui în primele 36 de ore”,

spune oficialul NATO, Rob Bauer.
Exit mobile version