Se schimbă legea pensiilor! Klaus Iohannis a semnat decretul astăzi

klaus-iohannis

Foto: Presidency.ro

Preşedintele României, Klaus Iohannis, a promulgat, joi, legea care permite reducerea vârstei standard de pensionare cu 2 ani, fără penalizare, pentru o anumită categorie de persoane. Mai exact, vorbim despre persoanele care au locuit cel puţin 30 de ani în zone afectate de poluare. Acestea pot ieși anticipat la pensie mai devreme cu 2 ani, față de restul populației, imediat cum legea va fi publicată în Monitorul Oficial.

După promulgare, pe lista zonelor pentru care locuitorii acestora pot beneficia de reducerea vârstei standard vor fi introduse localitățile Avram Iancu din județul Alba, Ișalnița din județul Dolj și Tulcea din județul Tulcea.

Cine beneficiază de reducerea vârstei de pensionare

Persoanele care au locuit cel puțin 30 de ani în zonele afectate de poluarea remanentă din cauza extracției, preparării și arderii cărbunelui sau a șisturilor bituminoase, a extracției și preparării minereurilor de uraniu, a extracției și prelucrării minereurilor feroase și neferoase cu conținut de praf sau de emisii de gaze cu efect de seră, de amoniac și derivate, de cupru, plumb, sulf, azot, fosfor, cadmiu, arseniu, zinc, mangan, fluor, clor, feldspat și siliciu ori de radiații din minereuri radio-active, hidrogen sulfurat, crom trivalent, crom hexavalent, cianuri, de pulberi metalice și/sau de cocs metalurgic, a prelucrării ţițeiului sulfuros, desulfurarea benzinei, a țițeiului parafinos și neparafinos, a distilării țițeiului în vederea producerii păcurii și a uleiurilor beneficiază de reducerea vârstei de pensionare cu doi ani fără penalizare.

Potrivit Legii nr. 263/2010, zonele pentru care se aplică reducerea vârstei de pensionare sunt:

Exit mobile version