Marile surprize de la rotativa guvernamentală. La ce miniștri PSD va renunța Ciolacu

Marcel-Ciolacu

foto romaniatv.net

În aceste zile, reprezentanții PSD, ai PNL și ai UDMR negociază componența viitorului guvern, condus de Marcel Ciolacu, ce va fi instalat după rotativa guvernamentală. Surse politice spun că discuțiile se apropie de final, iar acolo unde există neînțelegeri va interveni președintele Klaus Iohannis.

Social-democrații și liberalii par că s-au înțeles cu privire la împărțirea portofoliilor, astfel că nu va fi nevoie de o mediere. În schimb, există un conflict între PNL și UDMR pentru Ministerul Mediului, informează evz.ro.

Marile surprize de la rotativa guvernamentală

Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă au ajuns la o înțelegere prealabilă cu privire la portofoliile pe care le va prelua fiecare partid.

Cei doi au ajuns la un acord cu privire la repartizarea portofoliilor, iar acum urmează să le prezinte în propriul partid, pentru validare. Este de așteptat să nu existe obiecții, mai ales că social-democrații au obținut cam tot ce au dorit, iar la liberali ultimul cuvânt îl va avea președintele Klaus Iohannis.

Tot șeful statului este cel așteptat să tranșeze, într-un fel sau altul, disputa pentru ministerul Mediului, dorit de PNL, de la UDMR.

Prim-vicepreședintele Gheorghe Flutur, unul dintre principalii lideri ai „Echipei câștigătoare” care-l ține pe Nicolae Ciucă la președinția PNL, își dorește Ministerul Mediului.

Cel pentru care se bate Flutur este vicepreședintele comisiei de Mediu de la Camera Deputaților, Mircea Fechet. UDMR nu vrea să cedeze acest portofoliu, iar Lucian Bode și Nicolae Ciucă mizează pe intervenția lui Klaus Iohannis.

Ce schimbări pregătește PSD în Guvern

În urma discuțiilor, surse apropiate celor două partide susțin că PSD va păstra, în viitorul guvern, Ministerul Transporturilor pentru Sorin Grindeanu. În schimb, social-democrații vor ceda secretariatul general al Guvernului către PNL. Poziția va fi ocupată de Mircea Abrudean un om de încredere al primarului Emil Boc.

S-a mai convenit că în guvernul condus de Marcel Ciolacu fiecare partener din coaliție, PSD, PNL, UDMR, va deține câte o funcție de vicepremier. PSD îl dorește pe Mihai Tudose în funcția ce le revine, însă nu este foarte clar dacă europarlamentarul este dispus să renunțe la mandatul de la Bruxelles ca să vină în Guvern. Mihai Tudose este dorit și la Ministerul Economiei, în locul lui Florin Spătaru care va fi remaniat.

PSD va păstra portofoliul de la Ministerul Muncii, însă nu și pe Marius Budăi. Aceasta chiar dacă Marcel Ciolacu spunea că pensionari din toată țara între care și mama lui Sorin Grindeanu îi cereau să nu-l schimbe.

Numele viitorului titular de la Muncă va fi stabilit în partid. De asemenea, se vorbește despre desființarea portofoliului de la Familie și de scoaterea Gabrielei Firea din guvern. De altfel, prestația acesteia a fost destul de slabă în mandatul lui Nicolae Ciucă.

Pentru Ministerul Agriculturii, PSD îl are în vedere pe un apropiat al secretarului general al PSD, Paul Stănescu. Este vorba despre Florin Ionuț Barbu, președintele comisiei pentru Agricultură din Camera Deputaților.

În guvernul ce-și va intra în atribuții la finalul lunii va rămâne Alexandru Rafila, la Sănătate, chiar dacă prestația sa nu s-a ridicat la nivelul așteptărilor.

Portofoliile PSD din viitorul guvern Ciolacu

Conform surselor, în guvernul condus de Marcel Ciolacu, PSD va deține următoarele portofolii:

Cum arată ministerele PNL

Conform primei schițe de guvern, cu care se vor duce în partid, PNL va deține următoarele portofolii:

Exit mobile version