Marcel Ciolacu: Nu avem o discuție ca PSD să intre la guvernare

Marcel-Ciolacu-PSD

foto news.ro

Marcel Ciolacu, a declarat, luni dimineață, că PSD nu a negociat cu PNL pentru susținerea unui nou guvern și nu poate face acest lucru, deoarece liberalii au o decizie în acest sens, dar că social-democrații sunt obligați să discute cu premierul desemnat Nicolae Ciucă.

Președintele PSD, Marcel Ciolacu a spus că i-a transmis lui Nicolae Ciucă cele 10 priorități ale PSD pe care „eventual să le prindă în programul de guvernare”.

Șeful social-democraților susține că România are nevoie de un guvern stabil, altfel „cel mai bine este să ne întoarcem la români”.

Cele zece condiții ale PSD pentru guvernul de specialiști sunt:

-Plafonarea prețurilor la energie

-Compensarea facturilor plătite de consumatorii casnici și IMM-uri la nivelul lunii decembrie 2020

-Subvenționarea gigacaloriei pentru consumatorii din sistemul centralizat la nivelul lunii decembrie 2020

-Aplicarea legii consumatorului vulnerabil. Adoptarea normelor metodologice simplificare + debirocratizare

-Creșterea alocațiilor pentru copii conform Legii 14/2020. Copiii între 2 și 18 ani au 214 lei alocație, iar o creștere de 40,2% ar însemna creștere la 300 de lei. Copiii între 0 și 2 ani și cei cu handicap au 427 de lei, iar o creștere cu 40,5% ar însemna o alocație de 600 de lei, de la 1 noiembrie

-Creșterea salariului minim. La 1 noiembrie salariul minim să fie 2.550 de lei general și 2.600 pentru studii superioare și la 1 ianuarie 2022: 2.740 salariul minim general și 3.000 de lei pentru cei cu studii superioare

-Creșterea pensiilor conform Legii 127/2019. Punctul de pensie să crească de la 1.442 de lei în prezent la 1.600 de lei la 1 noiembrie, iar indemnizația socială minimă, de la 800 de lei în prezent, la 1.000 de lei la 1 noiembrie

-Gestionarea pandemiei: vaccinare + testare + 1.500 de paturi ATI. Creșterea stocurilor de urgență. Atragerea de personal medical

-Planul Național de Redresare și Reziliență. Adoptarea sistemului de implementare

-Alocarea fondurilor la nivel local pentru finalizarea investițiilor cu fonduri UE și pentru funcționarea autorităților locale.

Discuțiile pentru formarea unei majorități în Parlament care să susțină Guvernul Ciucă au intrat în impas, după ce negocierile dintre PSD și PNL au eșuat.

Liderii celor două partide au avut, duminică, o întâlnire la o vilă de protocol din București, în prezența premierului desemnat, însă, potrivit unor surse politice citate, PSD nu vrea să susțină guvernul în lipsa unor garanții clare: susținere doar până în februarie și preluarea în programul de guvernare a măsurilor propuse de PSD.

Exit mobile version