Marcel Ciolacu: La 1 ianuarie, pensiile vor fi majorate cel puţin cu rata inflaţiei, conform legii

Marcel-Ciolacu

foto caleaeuropeana.ro

Marcel Ciolacu a oferit asigurări, în cadrul unei emisiuni TV, că pensiile se vor majora de la 1 ianuarie 2023 „cel puţin” cu rata inflaţiei şi a precizat că, pe lângă războiul provocat de Rusia, scumpirile au fost favorizate şi de guvernările anterioare.

Întrebat dacă de la 1 ianuarie 2023 vor creşte pensiile, preşedintele PSD a răspuns: „Avem o lege. Avem o lege în vigoare. (…) Cel puţin cu indicele de inflaţie, categoric că vor fi modificate”.

Asta, deși legile referitoare atât la majorarea pensiilor, cât și la majorarea salariilor, au fost și sunt ignorate cu succes de toate cabinetele de până acum.

Marcel Ciolacu a precizat că deciziile luate de Guvern în privinţa pachetelor sociale „au fost unele corecte” şi se văd în creşterea economică.

„Mai e mult de făcut ca această creştere să se vadă şi în buzunarele românilor. Va fi o bătălie continuă nu an de an, lună de lună, pentru a face faţă acestor crize. Sunt foarte preocupat ce se întâmplă în zona euro. Cel mai important partener al României este Germania, dacă în Germania se porneşte o recesiune, atunci şi noi vom intra în efectul recesiunii din Germania”,

a afirmat Marcel Ciolacu.

Renegocierea PNRR

Marcel Ciolacu a vorbit, din nou, şi despre renegocierea Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), atât în ceea ce priveşte agricultura cât şi în privinţa procentului din PIB alocat pensiilor.

Social-democratul a precizat că România nu poate investi miliarde din fonduri europene în piste de biciclete şi niciun euro în irigaţii, în actualul context mondial, iar pensionarii români nu pot rămâne cu pensiile la nivelul actual.

Întrebat dacă PNRR va fi renegociat pe partea care include pensiile, liderul PSD a răspuns: „Nu putem să stăm cu pensiile nemodificate 49 de ani, în 9,4 (la sută din PIB – n.r.), când media europeană e 12%. Vom veni cu o reformă a pensiilor sustenabilă. Nu putem lăsa românii cu o pensie de 1600 de lei. Îi condamnăm la moarte?”, a mai afirmat liderul social-democrat.

În ceea ce priveşte pensiile speciale, Ciolacu consideră că „soluţia, până la urmă” este impozitarea progresivă, „a pensiilor speciale în mod deosebit”.

Exit mobile version