Guvernul vrea să înghețe toate salariile bugetarilor în 2022, cu o singură excepție. Ce măsuri pregătește pentru pensionari

Guvernul-Ciuca

foto: Hepta

Ministerul Finanțelor a lansat în dezbatere publică proiectul de ordonanță de urgență privind unele măsuri fiscal-bugetare (ordonanța-trenuleț), care stabilește, printre altele, nivelul salariilor din sectorul bugetar și al pensiilor pentru anul viitor.

Guvernul propune o serie de plafonări, pentru „evitarea unor presiuni suplimentare asupra cheltuielilor bugetare în anul 2022”. Singurele salarii care vor crește, conform proiectului, sunt cele din sectorul sanitar și asistență socială, cu 25%.

Unul din principalele domenii care nu va beneficia de finanțare mai mare este educația. Potrivit proiectului de OUG, aplicarea legii care prevede alocarea a 6% din PIB pentru Educație se amână cu un an, până în 2023.

Măsuri pentru pensionari

În privința Codului fiscal, proiectul aduce modificări la impozitul pe veniturile microîntreprinderilor: reducerea plafonului de încadrare ca microîntreprindere, de la 1.000.000 euro la 500.000 euro.

Pensionarii cu pensii de peste 4.000 de lei vor plăti asigurări sociale de sănătate.

Pensiile de serviciu nu se actualizează cu rata inflației

Se reglementează neactualizarea cu rata medie anuală a inflaţiei a pensiilor de serviciu, pensiilor militare de stat reglementate de Legea nr. 223/2007 privind Statutul personalului aeronautic civil navigant profesionist din aviaţia civilă din România, cu modificările şi completările ulterioare, Legea nr. 567/2004 privind statutul personalului auxiliar de specialitate al instanţelor judecătoreşti şi al parchetelor de pe lângă acestea şi al personalului care funcţionează în Institutul Naţional de Expertize Criminalistice, cu modificările şi completările ulterioare, Legea nr. 7/2006 privind statutul funcţionarului public parlamentar, cu modificările şi completările ulterioare, Legea nr. 216/2015 privind acordarea pensiei de serviciu membrilor Corpului diplomatic şi consular al României, cu completările ulterioare, Legea nr. 94/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii de Conturi, republicată, cu modificările şi completările ulterioare și Legea nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat, cu modificările şi completările ulterioare, precum și drepturile reglementate de Legea nr. 56/2020 pentru recunoaşterea meritelor personalului medical participant la acţiuni medicale împotriva COVID-19, cu modificările și completările ulterioare.

Exit mobile version