Guvernul analizează majorarea cu 50% a impozitelor și taxelor locale

majorarea-taxelor

Foto: Edupedu.ro

Impozitele pe care românii le plătesc pentru casă și masină ar putea crește cu 50%. Guvernul vrea astfel ca povara bugetară să treacă de la stat la cetățean, în condițiile în care majoritatea primăriilor au aplicat taxe și impozite minime. Scade în schimb TVA-ul la achiziția unei locuințe.

Guvernul caută cu disperare resurse financiare care să permită majorările anunțate, în special pensiile și alocațiile, în condițiile respectării echilibrului bugetare și a indicatorilor macroeconomici negociați prin PNRR.

La Ministerul Finanțelor se fac simulări privind efectul majorării cu 50% a cotelor pentru calculul impozitului pentru clădiri/terenuri, dar și pe autoturisme. Mai mult, una dintre variantele de lucru ar fi ca majorarea să fie mai mare la motoare cu o capacitate cilindrică de peste 2.000 cmc.

Se analizează si varianta majorării suplimentare, chiar și cu 20%, a impozitului pentru a doua sau a treia proprietate.

Toate simulările care se fac în aceste zile țin cont, pe de-o parte, de promisiunile privind majorarea pensiilor, alocațiilor și salariilor, iar pe de altă parte de necesitatea păstrării deficitului bugetar la 6,2% din Produsul Intern Brut.

Exit mobile version