Florin Cîțu a rămas fără imunitate

Florin-Citu

foto: pressalert.ro

Fostul premier Florin Cîțu a rămas fără imunitate parlamentară în urma votului dat miercuri de senatorii din Comisia Juridică.

Senatorii din Comisia Juridică au acordat, miercuri, în unanimitate, un punct de vedere favorabil solicitării DNA referitoare la efectuarea urmăririi penale în cazul lui Florin Cîţu, fostul premier liberal acuzat de abuz în serviciu în dosarul vaccinurilor anti-Covid, informează fanatik.ro.

Ridicarea imunităţii lui Florin Cîţu va fi ratificată în plen

Alături de Cîţu vor fi anchetaţi şi foştii miniştri ai sănătăţii, Vlad Voiculescu şi Ioana Mihăilă, în privinţa cărora preşedintele Klaus Iohannis a dat aviz pentru urmărirea lor penală. Vlad Voiculescu a fost ministru al sănătăţii în perioada 23 decembrie 2020 – 14 aprilie 2021, iar Ioana Mihăilă a deţinut acest portofoliu în perioada 21 aprilie 2021 – 08 septembrie 2021.

Înainte de votul senatorilor, Florin Cîţu a mers la comisia juridică înainte de votul senatorilor pentru raport. La final acesta a afirmat că nu vrea să se pronunţe pe dosar. 

”Am multe semne de întrebare, vom vedea, cred că timpul le va da tuturor răspunsul. Trebuie să ne aducem aminte, a fost stare de alertă până în 2022 în România, repet, Guvernul pe care l-am condus a luat toate deciziile, în conformitate cu legislaţia”

a afirmat Cîţu.

Prejudiciul de peste un miliard de euro

Marţi, fostul premier a mers la Comisia Juridică însoţit de doi avocaţi, pentru a studia dosarul cu învinuirile care i se aduc. Ulterior el a declarat că le va cere colegilor să voteze pentru ridicarea imunităţii, dar a subliniat că nu are de ce să-şi dea demisia din PNL.

DNA a solicitat încă de joia trecută Senatului şi Preşedinţiei României ridicarea imunităţii fostului prim-ministru Cîțu, dar și a foştilor miniştri ai sănătăţii, Vlad Voiculescu şi Ioana Mihăilă.

Procurorii susțin că, în perioada ianuarie – mai 2021, cei trei ar fi achiziționat un număr mult mai mare de doze de vaccin anti-Covid decât era necesar, iar prejudiciul creat este de peste un miliard de euro.

Actualul ministru al sănătăţii Alexandru Rafila, a declarat referitor dosarul achiziţiei de vaccinuri în pandemie, că în total, România a stabilit obligaţii contractuale pentru 80 de milioane de doze de vaccin şi a luat 35 de milioane de doze, în valoare de 2,5 miliarde de lei, dintre care 10 milioane de doze au expirat şi au fost distruse sau sunt în curs de distrugere.

Exit mobile version