Ce ne pregătesc PNL și PSD pentru următoarele 6 luni. Neînțelegeri privind energia și pensiile

Marcel-Ciolacu-Florin-Citu-pensii

foto revista22.ro

PNL și PSD și-au anunțat prioritățile legislative pentru noua sesiune parlamentară, iar diferențele de opinie pe subiecte importante anunță câteva luni de dispute politice intense.

Deși nevoite să guverneze împreună, PSD și PNL au soluții uneori diametral opuse pentru problemele cu care se confruntă românii, potrivit anunțurilor făcute de către conducerile celor două partide în ceea ce privește prioritățile lor legislative pentru următoarele șase luni.

Există trei probleme curente majore pe agenda coaliției de guvernământ, care necesită o soluționare într-un fel sau altul, iar liberalii și social-democrații au soluții divergente în toate cele trei cazuri: certificatul verde la locul de muncă, creșterea prețurilor la alimente și creșterea prețului la energie.

Pe agenda viitoarelor discuții din coaliție se mai află desființarea secției speciale, legea exploatărilor offshore și procentul alocat din PIB pentru pensii.

Strategii pentru stoparea creșterilor la alimente

Liberalii ar înclina către reducerea TVA pentru alimente ca soluție de compensare a creșterii prețurilor, luând în calcul chiar și o reducere generală a nivelului acestei taxe. În schimb, social-democrații au poziție mult mai radicală, anume plafonarea prețurilor.

„Nu cred că o să ajute TVA zero la alimente. Deja avem un TVA redus la alimente, am văzut alte ţări europene că au luat alte măsuri, au plafonal preţurile la alimentele de bază, se pare că este mult mai bine”,

a declarat Marcel Ciolacu.

Președintele PNL, Florin Cîțu, are însă rezerve privind această soluție.

Atunci când plafonezi preţurile există riscul de a avea o penurie şi să vedem cozi”,

a declarat Cîțu, citat de News.ro.

Florin Cîțu este dispus la discuție în interiorul coaliției pe această temă, așteptând să vadă cum va fundamenta PSD propunerea.

Banii de pensii și PNRR-ul

PSD insistă ca guvernul român să renegocieze cu Comisia Europeană capitolul din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) referitor la pensii. Social-democrații sunt nemulțumiți în varianta finală se prevede un plafon de 9,4% din PIB pentru plata pensiilor.

Liberalii îi acuză pe social-democrați că vor să creeze o problemă falsă întrucât niciodată procentajul de 9,4% nu a fost atins, astfel că se poate realiza majorarea pensiilor și fără o renegociere a PNRR, mai ales dacă PIB-ul va crește în următorii ani.

Liberalii insistă pe reforma sistemului de pensii astfel încât să fie eliminate pensiile speciale, întrucât acest angajament a fost luat prin PNRR.

Exit mobile version