Ce măsuri pregăteşte Guvernul României după valul de cutremure

sedinta-guvern

foto realitatea.net

Guvernul se pregătește să ia măsuri după valul de cutremure care s-au produs în țara noastră. Premierul Nicolae Ciucă i-a cerut ministrului Dezvoltării să facă un plan clar pentru consolidarea clădirilor cu risc seismic ridicat.

În cadrul ședinței de Guvern de astăzi, ministrul dezvoltării, Attila-Zoltán, ar trebui să vină cu o serie de măsuri care să grăbească procesul de consolidare a clădirilor cu risc seismic, atât pentru București, cât și la nivel național.

Sunt două linii de finanțare, 700 de milioane de lei este suma pentru prima linie de finanțare, din care 200 de la bugetul de stat și 500 de milioane din credite de angajament.

A doua linie de finanțare este din PNRR, de unde vor veni bani pentru zona de consolidare a clădirilor cu risc seismic, aproximativ 500 milioane de euro.

Săptămâna trecută, Nicolae Ciucă i-a cerut ministrului dezvoltării să vină cu un plan urgent de măsuri pentru a accelera tot acest proces.

La nivelul Capitalei, sunt peste 300 de clădiri cu risc seismic 1, care așteaptă să fie consolidate, însă în ultimii doi ani nu s-a făcut nimic în acest sens.

Cutremurul de marţi din Gorj a avut 94 de replici

Cutremurul de ieri din Gorj a fost urmat de nu mai puţin de 94 de replici, a anunţat, miercuri, directorul INFP, Constantin Ionescu.

Intensitatea seismului de ieri din Gorj a fost de 6-7 grade şi au fost localităţi unde intensitatea a depăşit chiar 7, a mai precizat şeful INFP.

Seismul s-a simţit pe o arie mare, până în Serbia, Ungaria, Cluj, zona de nord a României. Specialiştii spun că nu exclud, în perioada următoare, o replică de 4 grade a acestui cutremur.

Rapoartele locale și postările pe rețelele de socializare au indicat pagube minore aduse clădirilor și mașinilor din România.

Exit mobile version