Astăzi s-ar putea decide soarta viitorului guvern

Guvern-PNL-PSD

foto romaniatv.net

Este o zi crucială pentru scena politică românească, zi în care s-ar putea decide soarta viitorului guvern. Liderii PNL se vor întruni, luni seara, în ședința Biroului Permanent Național pentru a decide dacă vor forma Guvernul împreună cu PSD.

Săptămâna trecută liderii PNL și PSD au îngropat securea războiului și au dat de înțeles că sunt gata să accepte o colaborare într-un guvern de coaliție.

În cazul în care PNL decide să dea mâna cu PSD pentru a forma noul guvern, urmează negocieri detaliate pentru împarțirea portofoliilor și, cel mai important, pentru stabilirea primului ministru.

Social democratii par să fi decis deja să intre în joc alături de PNL. Marcel Ciolacu a declarat că aceasta ar fi singura soluţie în momentul de față. El a adăugat că, în preconizata construcţie politică, ar mai trebui atrase UDMR şi minorităţile naţionale.

Două luni de criză politică

Criza guvernamentală a început pe 1 septembrie, după ce premierul Florin Cîțu l-a revocat pe ministrul USR al justiţiei, Stelian Ion, pentru că acesta ar fi refuzat să avizeze Programul de investiţii Anghel Saligny. Drept urmare, pe 7 septembrie, vicepremierul Dan Barna şi cei cinci miniştri USR-PLUS și-au depus demisiile la Guvern.

Pe 5 octombrie, Guvernul Cîțu a căzut la moţiunea de cenzură iniţiată de PSD și susținută de USR și AUR. Guvernul Cîțu a fost demis prin votul Parlamentului la mai puțin de 11 luni de la învestire.

Pe 11 octombrie, Klaus Iohannis l-a desemnat premier pe Dacian Cioloș, dar Guvernul propus de USR a picat votul din Parlament.

Președintele l-a desemnat apoi premier pe Nicolae Ciucă, dar acesta a anunțat pe 1 noiembrie că îşi va depune mandatul, în contextul în care nu și-a asigurat o susținere parlamentară pentru un guvern minoritar PNL – UDMR, iar șansele ca Guvernul său să treacă de Parlament erau minime.




Exit mobile version