Maia Sandu, vizită în România. Va fi primită de Klaus Iohannis la Cotroceni

maia-sandu-klaus-iohannis

foto realitatea.net

Președinta Republicii Moldova va efectua o vizită în România, informează Administrația Prezidențială. Marți, 1 noiembrie, ea va fi primită la Palatul Cotroceni de președintele Klaus Iohannis. Întâlnirea este programată de la ora 13.15, când cei doi șefi de stat vor avea convorbiri tête-à-tête.

Vizita Maiei Sandu vine în contextul în care România a început să furnizeze Moldovei energie electrică și gaze naturale în regim de urgență, după ce Ucraina a încetat exportul de energie spre Chișinău din cauza avarierii centralelor în bombardamentele armatei ruse.

De asemenea, România a sprijinit Republica Moldova și în ceea ce privește gestionarea refugiaților ucraineni de război, Molodva fiind țara cea mai afectată de acest fenomen.

La 10 octombrie, Ucraina a anunţat că sistează exportul de energie electrică, inclusiv pentru Republica Moldova din cauza atacurilor ruseşti cu drone şi rachete care au afectat infrastructura energetică a ţării. La 11 octombrie, vicepremierul Andrei Spînu a declarat că Republica Moldova va primi integral energie electrică de la Centrala de la Cuciurgan (MGRES), începând din aceeaşi zi. Recent, autorităţile nerecunoscute de la Tiraspol au anunţat că centrala de la Cuciurgan va limita exportul de energie electrică pentru partea dreaptă a Nistrului. Astfel, în loc de 70%, Chişinăul va primi doar 27%.

Republica Moldova trece prin cea mai profundă criză energetică de la obţinerea independenţei, în 1991, a spus vicepremierul moldovean Andrei Spînu. Acesta a declarat recent că Republica Moldova este „în discuţie cu Azerbaidjan, suntem în discuţie cu România, cu Comisia Europeană şi alţi furnizori care ar putea să ne ajute.”

Exit mobile version