VIDEO / Talibanii au acces la avioanele militare americane. Ce urmează?

Avion de lupta A-29 / Foto: defensenews.com

Avion de lupta A-29 / Foto: defensenews.com

După ce talibanii au preluat controlul asupra aeroportului afganistan din Kandahar, vineri, nu a durat mult timp până când au apărut fotografii pe rețelele de socializare care arătau luptătorii talibani pozând cu elicoptere militare precum Black Hawks, fabricate în SUA și Mi-17 fabricate de sovietici.

După ce talibanii au preluat controlul aeroportului Mazar-i-Sharif în acest weekend, au urmat mai multe fotografii, de data aceasta cu membrii talibani care stăteau lângă un avion de atac A-29 și un elicopter utilitar MD-530. Acum, când Afganistanul este sub controlul talibanilor, întrebarea nu mai este dacă aceștia vor avea acces la echipamentele forțelor aeriene afgane de avioane și elicoptere furnizate de SUA, ci ce intenționează să facă cu acestea – și ccum va răspunde SUA acestui lucru.

Forțele aeriane afgane au operat în total 211 de avioane, cu aproximativ 167 de avioane și elicoptere disponibile pentru utilizare începând cu 30 iunie, potrivit unui raport din iulie al Inspectorului General Special pentru Reconstrucția din Afganistan (Special Inspector General for Afghanistan Reconstruction).

https://twitter.com/worldonalert/status/1426884739009548291?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1426884739009548291%7Ctwgr%5E%7Ctwcon%5Es1_c10&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.defensenews.com%2Fair%2F2021%2F08%2F17%2Fthe-taliban-has-access-to-us-military-aircraft-now-what-happens%2F

Aeronave SUA capturate de talibani

Până în prezent, Departamentul Apărării din SUA nu a confirmat câte dintre aceste aeronave au fost capturate de talibani, câte din acestea sunt încă operabile și câte aeronave au fost duse în siguranță de către piloții forțelor aeriene afgane în țările vecine.

Luni, în cadrul unui briefing la Pentagon, generalul general Hank Taylor, directorul adjunct al Statului Major pentru Operațiuni Regionale, a declarat că nu deține informații dacă armata SUA va lua măsuri pentru a împiedica capturarea sau utilizarea avioanelor sau a altor echipamente militare, de către talibani.

Bradley Bowman, un fost pilot Black Hawk care a luptat în Afganistan și care a criticat aspru retragerea SUA, a declarat pentru Defense News:

„nu există nicio îndoială că au capturat sute de Humvee și artilerie și alte echipamente – și avioane”.

a adăugat Bradley Bowman

Cea mai mare prioritate ar trebui să fie evacuarea în siguranță a americanilor din Afganistan, a mai spus Bowman. Apoi, ar trebui să fie distrus echipamentul american rămas în Afganistan, precum și toate avioanele și elicopterele lăsate în urmă de forțele aeriene afgane.

„Dacă facem asta acum, vom putea vedea talibanii schimbându-și atitudinea față de operațiunile de evacuare din Kabul.”

a adăugat Bradley Bowman,

Din inventarul forțelor aeriene afgane, poate cel mai avansat este A-29 Super Tucano, un avion de atac cu turbopropulsor construit de producătorul brazilian Embraer și care a fost modificat de Sierra Nevada, o firmă americană de apărare care integrează aeronava cu senzori și arme fabricate în SUA.

Exit mobile version