VIDEO / Merkel, despre evacuarea personalului: „Situația nu mai este în mâinile noastre!”

Angela Merkel. Foto: REUTERS/Hannibal Hanschke

Angela Merkel. Foto: REUTERS/Hannibal Hanschke

După dezastrul din Afganistan, există o presiune tot mai mare asupra guvernului german pentru a explica ce s-a întâmplat. Cancelarul Angela Merkel și ministrul de externe Heiko Maas au recunoscut, într-o conferință de presă la Berlin, că situația a fost judecată greșit, relatează dw.com.

Cancelarul Angela Merkel a subliniat că acum sarcina este aducerea lucrătorilor locali din Afganistan în siguranță. Cu toate acestea, ea a recunoscut că acest lucru nu este ușor de realizat. Situația a fost anterior judecată greșit iar țările către care fug oamenii trebuie să primească rapid ajutor financiar.

Merkel: Situația nu mai este în mâinile noastre

Cancelarul Angela Merkel a diminuat speranțele că personalul local afgan va fi acceptat în Germania. Merkel a anunțat la o conferință de presă la Berlin că Germania va face tot posibilul pentru a aduce lucrătorii locali din Kabul în siguranță. În același timp, ea a recunoscut:

„Din păcate, nu mai avem asta (situația) în mâinile noastre. Dacă evacuările pot fi efectuate depinde de situația din Kabul.”

Angela Merkel, conferință de presă la Berlin

Un avion militar german de tip A400M s-a apropiat în această seară de Kabul, dar nu a putut ateriza din cauza situației tensionate de pe aeroport. Alte trei transportoare militare de tip Bundeswehr Airbus A400M erau în drum spre Afganistan azi. Cu toate acestea, nu este clar când vor putea ateriza în Kabul. Potrivit SUA, în prezent nu există decolări sau aterizări pe aeroportul din Kabul din motive de siguranță. Nu este clar când acestea vor fi reluate, a declarat un purtător de cuvânt al ministerului apărării.

Merkel: situație amară, dramatică și cumplită

Cancelarul a tras o concluzie critică a operațiunii militare internaționale din Afganistan. Cei aproape 20 de ani nu au fost „atât de reușiți pe cât am vrut”. Aceasta este o realizare „extrem de amară”, a adăugat Merkel. Aliații ar trebui să recunoască faptul că acestea nu au fost eforturi reușite, că lecțiile trebuie învățate de la ei „și că obiectivele cuiva trebuie, de asemenea, să fie mai mici” în astfel de operațiuni.

„Această evoluție este amară, dramatică și cumplită, în special pentru oamenii din Afganistan. Situația este teribilă pentru milioanele de afgani care au militat pentru o societate liberă”.

a adăugat Angela Merkel.

Merkel a spus că lucrează cu președintele francez Emmanuel Macron pentru a asigura o strânsă coordonare a UE pentru a reacționa la evoluțiile din Afganistan. Miercuri va avea loc o reuniune a miniștrilor de externe și de interne ai UE. Șefii de guvern sunt, de asemenea, în contact unii cu alții și discută când este necesar un consiliu european special. Este vorba despre ajutorul necesar statelor vecine din Afganistan, având în vedere mișcările așteptate ale refugiaților.

Se așteaptă un număr tot mai mare de refugiați

Ministerul Federal de Interne spusese deja în cursul zilei că se pregătea pentru un număr tot mai mare de refugiați din Afganistan.

„Trebuie să presupunem cu siguranță că localnicii se vor mișca și că situația de pe teren va duce la migrație”

a spus o purtătoare de cuvânt, fără să dea detalii cu privire la numărul preconizat de refugiați.
Exit mobile version