Ucraina și Republica Moldova, mai aproape de UE. Comisarii europeni recomandă deschiderea negocierilor

Volodimir-Zelenski-Maia-Sandu

foto caleaeuropeana.ro

Comisia Europeana propune începerea negocierilor de aderare cu Ucraina și Republica Moldova. Georgia ar trebui să primească statutul de stat candidat, mai spun comisarii europeni.

Președintele Comisiei, Ursula von der Leyen, și cei 26 de colegi din Colegiul Comisarilor s-au întâlnit miercuri dimineață pentru a discuta despre progresele înregistrate de Ucraina, Republica Moldova și de alte opt țări în încercarea lor de a adera la UE, informează fanatik.ro.

Ucraina și Republica Moldova, mai aproape de UE

Miercuri, Comisia Europeană a adoptat Pachetul de extindere 2023, care oferă o evaluare detaliată a situației actuale și a progreselor înregistrate de Albania, Bosnia și Herțegovina, Kosovo, Muntenegru, Macedonia de Nord, Serbia, Turcia și, pentru prima dată, de asemenea, Ucraina, Republica Moldova și Georgia pe drumul lor spre aderarea la Uniunea Europeană.

Liderii Uniunii Europene ar trebui să permită începerea discuțiilor oficiale privind aderarea Ucrainei și a Republicii Moldova la blocul comunitar după ce ambele țări vor finaliza reformele necesare, a recomandat Comisia Europeană.

Într-un raport mult așteptat privind progresele înregistrate de țările candidate, executivul UE a declarat că Ucraina a îndeplinit patru din cele șapte condiții prealabile pentru deschiderea negocierilor, mai rămânând de făcut unele eforturi în ceea ce privește lupta împotriva corupției, dezoligarhizarea și drepturile minorităților.

De asemenea, Moldova trebuie să finalizeze reformele judiciare și să introducă măsuri suplimentare de combatere a corupției.

Liderii UE ar putea susține deschiderea negocierilor de aderare în cadrul următorului summit al Consiliului European din 12 decembrie, o decizie care necesită aprobarea unanimă a tuturor celor 27 de state membre.

Ce criterii trebuie să îndeplinească Ucraina și Republica Moldova

Comisia va evalua Ucraina în şapte domenii de reformă în raportul care va sta la baza deciziei-cheie a liderilor europeni din decembrie.

În ceea ce priveşte Republica Moldova, pentru începerea negocierilor propriu-zise de aderare, Chişinăul trebuie să îndeplinească nouă recomandări formulate anul trecut de Comisia Europeană.

Domeniile vizate sunt justiţia, combaterea corupţiei şi crimei organizate, dez-oligarhizarea, reforma administraţiei publice şi a serviciilor publice, managementul finanţelor publice, consolidarea rolului societăţii civile în procesele decizionale şi protejarea drepturilor omului.

După un an, Chişinăul a îndeplinit trei din cele nouă recomandări, potrivit unui raport intermediar din vara 2023, care constata că Moldova şi-a făcut cel mai bine temele, potrivit Europa Liberă.

Comisarul european pentru vecinătate şi extindere, Oliver Varhelyi, a declarat că Moldova a făcut progrese importante în ceea ce priveşte respectarea drepturilor omului, dar rămâne restantă pe domeniul justiţiei.

Exit mobile version