Germania a trimis o navă de război în Marea Chinei de Sud

Germania a trimis luni o navă de război în Marea Chinei de Sud, pentru prima dată în ultimii 20 de ani, alăturându-se astfel altor naţiuni occidentale în procesul de extindere a prezenţei militare în regiune, relatează Rador.ro

Acțiunea vine pe fondul îngrijorărilor privind ambiţiile teritoriale ale Chinei. Beijingul revendică mari porţiuni din Marea Chinei de Sud şi a stabilit avanposturi militare pe insule artificiale construite în apele bogate în gaze naturale și pește.

Într-o demonstraţie de forţă împotriva revendicărilor teritoriale ale Chinei, Marina Statelor Unite derulează în mod regulat așa-numitele operațiuni privind „libertatea de navigare”, operațiuni în timpul cărora navele militare americane trec prin apropierea insulelor revendicate de China.

În replică, Beijingul protestează față de misiunile SUA, insistând că acestea nu promovează pacea sau stabilitatea în regiune. Autoritățile de la Berlin au declarat că nava trimisă în zonă va naviga doar pe rutele maritime comerciale și nu va traversa Strâmtoarea Taiwan.

Berlinul a precizat că misiunea navei sale este aceea de a sublinia că Germania nu acceptă pretențiile teritoriale ale Chinei. Alte țări precum Marea Britanie, Franța, Japonia, Australia și Noua Zeelandă și-au extins, de asemenea, activitățile în Pacific pentru a contracara influența Chinei în regiune.

Exit mobile version