China: Câmpuri masive de noi silozuri pentru rachete nucleare

China DF-41 ICBM / AP Photo/Mark Schiefelbein

Câmpuri masive de noi silozuri pentru rachete nucleare ar putea fi răspunsul Chinei la rivalii cu mult mai multe arme nucleare. Experții au identificat ceea ce par a fi sute de noi silozuri de rachete aflate în construcție în China. Se presupune că aceste silozuri vor adăposti noile rachete balistice intercontinentale DF-41, relatează BusinessInsider.com.

China pare să construiască sute de noi silozuri pentru a găzdui rachete balistice intercontinentale, ridicând câteva întrebări cu privire la intențiile sale. Pentru unii experți, imensele câmpuri de silozuri par a fi răspunsul Chinei pentru rivalii care au mult mai multe arme nucleare.

În ultimele luni, analiștii din Federația Oamenilor de Știință Americani (Federation of American Scientists) și Institutul pentru Studii Internaționale Middlebury (Middlebury Institute of International Studies), care se bazează pe imagini comerciale prin satelit, au constatat că în China se construiește ceea ce arată ca aproximativ 250 de noi silozuri de rachete. Anterior avea doar aproximativ 20 de silozuri.

Silozurile sunt grupate, dar distanțate la aproximativ două mile distanță, în modele de rețea, ceea ce este foarte diferit de modul în care China a abordat silozurile în trecut. Silozurile mai vechi ale țării sunt împrăștiate, izolate și camuflate.

Distribuind un raport, Comandamentul Strategic al SUA (US Strategic Command) a scris pe Twitter săptămâna aceasta că „publicul a descoperit ceea ce spunem tot timpul despre amenințarea crescândă cu care se confruntă lumea și vălul secretului care o înconjoară”.

Silozurile sunt mult mai vulnerabile decât unele platforme de lansare alternative, deoarece nu se mișcă, ceea ce le face ușor de găsit și chiar mai ușor de vizat, dar cu suficiente silozuri și tehnologie modernă de rachete, acestea pot reprezenta un avantaj.

Silozuri pentru rachete nucleare

Având un număr semnificativ de silozuri pentru rachete nucleare, este mai dificil pentru un adversar să elimine armele nucleare ale unei țări înainte ca acesta să aibă șansa de a le utiliza și nici nu este necesar să încarce toate silozurile cu rachete.

„Dacă există silozuri, trebuie să le luați în serios ca fiind pline. Exact așa funcționează jocul shell. Nu știți și trebuie să vă asumați acest lucru”

a spus Jeffrey Lewis, directorul Programului de Neproliferare pentru Asia de Est la MIIS (East Asia Nonproliferation Program at MIIS)

Arsenalul chinez de arme nucleare este semnificativ mai mic decât cel al SUA și al Rusiei, ambele având mii de arme nucleare.

Exit mobile version