Vești proaste pentru pensionari. Avertisment pentru milioane de români

pensii

foto cursdeguvernare.ro

Analiștii financiari au făcut un avertisment crunt pentru viitorii pensionari. Toți cei care vor ajunge la bătrânețe vor avea pensii, însă nu vor putea să supraviețuiască din acei bani. Câți bani ar putea să primească la pensie un viitor pensionar?

Milioane de români se vor afla într-o situație îngrijorătoare atunci când va veni timpul pentru pensionare. Conform analiștilor financiari, în următorii ani contribuțiile pentru fondurile de pensii s-ar putea să nu mai ajungă pentru un trai decent viitorilor pensionari, actualmente salariați la stat.

Există trei fonduri de colectare a contribuțiilor de pensii, dar sistemul de pensii nu s-a schimbat cu nimic de ani întregi. Analiștii au declarat că nu a putut fi materializat datorită dependenței de primul pilon de pensii.

Specialiștii finaciari spun că problemele sunt structurale, ținându-se cont că există prea puțini salariați și prea mulți pensionari. Altfel spus, un angajat care-și plătește contribuțiile de pensii către stat susține din acești bani cel puțin alți 4 pensionari.

Asta creează o problemă de sustenabilitate financiară care se va agrava pe parcursul următorilor ani. În țara noastră, în prezent, există 5,2 milioane de pensionari și 5,6 milioane de salariați activi.

De ce vor fi probleme mari în anul 2030

În contextul scăderii continue a natalității și a creșterii emigrației, previziunile indică că sistemul de pensii riscă să se prăbușească în anul 2030, când un număr mare de salariați urmează să atingă vârsta de pensionare.

Noile analize asupra sustenabilității sistemului de pensii spun că pensiile, în viitor, nu vor ajunge pentru un trai decent.

„Românii vor avea niște pensii, dar nu vor fi îndeajuns pentru a menține nivelul de trai. Nivelul de trai devine din ce în ce mai competitiv, mai scump să trăiești. Iar lucrul acesta nu se va opri aici, ci se va accelera”,

a declarat analistul financiar Andrei Perianu pentru wall-street.ro.

Analiștii au mai declarat că mulți români au înțeles că este important să economisească bani din salariu înainte să intre la pensie.

Exit mobile version