Vestea zilei privind pensiile! Guvernul a anunțat majorarea pentru aproape opt milioane de români

Marius-Budai

foto romaniatv.net

Vestea zilei privind pensiile românilor, după ce Guvernul a anunțat că a pus în dezbatere publică, la Ministerul Muncii, un proiect de OUG care se referă la majorarea veniturilor pentru aproape opt milioane de români începând de la 1 ianuarie 2024, atunci când contribuția la pensiile private din Pilonul II va crește și concomitent cu ea și veniturile privind pensia privată.

Guvernul România urmează să majoreze contribuția virată la pensiile private Pilon II de la 3,75% în prezent la 4,75%, de la 1 ianuarie 2024. Măsura este propusă într-un proiect de ordonanță de urgență pus în dezbatere de Ministerul Muncii.

Ministerul condus de Marius Budăi spune că măsura de a crește contribuțiile pentru Pilonul II de pensii cu un punct procentual este asumată ca jalon din Planul Național de Reziliență și Redresare (PNRR), cât și în Programul de Guvernare.

Acum, un angajat virează 25% din salariul brut la pensii, sub formă de contribuție de asigurări sociale (CAS). Din acest total, 21,25% merg către sistemul public de pensii (Pilonul I), iar 3,75% merg către pensiile private (Pilon II).

Aproape 8 milioane de români vor beneficia de majorarea veniturilor

Conform Asociaţiei pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR), numărul total de participanţi înregistraţi în sistemul de pensii private a ajuns la 7,78 milioane la finele anului 2021, dintre care numărul mediu al participanţilor cu contribuţii virate lunar a fost de 4 milioane, în creştere cu 140.000 faţă de 2020.

Sumele administrate de cele 7 fonduri de pensii private obligatorii au ajuns la peste 89 miliarde de lei (18 miliarde euro), în creştere cu 18,6% faţă de finele lui 2020.

Exit mobile version