Veste de ultimă oră pentru pensionarii din România. Ce se întâmplă cu pensiile

Marius-Budai

foto psd.ro

Prin programul realizat de fostul ministru al Fondurilor Europene Cristian Ghinea, PNNR prevede că pensiile nu pot depăși 9,4% din PIB, deși media europeană este mult mai mare, iar pensiile din România sunt sub nivelul minim de subzistență. Acest procent a fost combătut încă din primele zile ale guvernării noii coaliții de ministrul Muncii, Marius Budăi, dar și de ceilalți membrii PSD din Guvern.

În cadrul PNNR au fost făcute și propuneri pentru eșalonarea obligatorie a drepturilor de pensie din pilonul II, spre deosebire de plata integrală.

Toată lumea știe, cel puțin în România, că pensiile unt sub nivelul minim de subzistență. La 10 ianuarie 2022, fostul ministru Cristian Ghinea declara:

Și vă mai spun ceva: 9,4% din PIB este un succes politic, pentru că propunerea Comisiei era mult mai mică”.

Nu se știe cu certitduine dacă într-adevăr reprezentanții Comisiei au cerut acest procent sau unul mai mic, dar cert este că procentul, conform ministrului Marius Budăi: „Inechitățile din sistem nu se pot rezolva cu un procent de 9,4% din PIB. S-a vorbit despre flexibilizare în acest sens.”

Marius Budăi: Am sarcina să combat sărăcia în România

Invitat să discute despre acest aspect stipulat în PNRR, Marius Budăi declară că ceea ce s-a stabilit, fie la cererea Comisie, fie doar la inițiativa fostului ministru Ghinea, nu va semna nicio reformă care să îi sărăcească pe români.

„Eu, Marius Budăi, nu voi semna nicio reformă, dar nicio reformă care să îi sărăcească pe români până în 2070. Mai bine îmi dau demisia și mă duc acasă liniștit! Atât timp cât am susținerea președintelui partidului Marcel Ciolacu și a întregului PSD și am sarcina să combat sărăcia în România, asta voi face!”

a declarat Marius Budăi.

Pentru a putea beneficia de sumele alocate prin PNRR, inclusiv în cazul reformei din sistemul de pensii, mai spune Marius Budăi, va fi nevoie de acest parteneriat, între cele două instituții europene și Guvern, prin intermediul ministerului pe care-l conduce, având în vedere că acest aspect din PNRR îi este atribuit clar Ministerului Muncii.

Concluzia ministrului a fost că nu s-a pus problema unor renegocieri, ci doar discuțiile de bază pentru ca membrii CE să înțeleagă de ce acest procent nu este unul echitabil, Marius Budăi declarând că își va da demisia, dacă va fi pus în postura de a semna acest proiect.

Exit mobile version