Un sfert dintre consumatori nu vor beneficia de plafonarea prețurilor la energie, estimează specialiștii

facturi-energie-gaze

foto playtech.ro

Plafonarea preţurilor la energie nu va acoperi aproape un sfert dintre consumatori. Specialiştii în energie estimează că mai bine de două milioane dintre consumatori nu se vor încadra în plafonul cerut de lege, adică un consum de până la 300 de kW pe lună, pentru a beneficia de un tarif mai bun.

În ordonanţa adoptată de guvern este prevăzută plafonarea indiferent de consum doar pentru gaze, nu și pentru energie electrică. Dar chiar și plafonate, prețurile de acum sunt și de 5 ori mai mari față de anul trecut, așa că speranțele pentru facturi cu mult mai reduse se cam spulberă.

Românii vor avea parte de susţinerea guvernului pentru plata facturilor la energie pentru încă un an de zile. De noile măsuri, care intră în vigoare de la 1 aprilie, la energie electrică vor beneficia 8 milioane de gospodării, iar la gaze naturale toate gospodăriile racordate, indiferent de consum.

Tarife la energia electrică și gaze, după plafonare

Începând de luna următoare, la energia electrică, cine consumă cel mult 100 de kwh pe lună are un tarif maxim de 68 de bani pe kWh. La un consum între 100 și 300 de kWh, tariful este plafonat la 80 de bani.

Firmele și instituțiile au plafonul cel mai ridicat, de maximum 1 leu pe kWh.

În ceea ce privește prețul gazelor naturale, pentru consumatorii casnici acesta va fi de maximum 0,31 lei pe kWh, iar pentru consumatorii non-casnici prețul va fi de până la 0,37 lei pe kWh.

Ce se întâmplă dacă depășești plafonul?

Specialiștii în energie estimează că 30% din consumatorii casnici nu se vor încadra în cerințele legii și vor achita prețul din contractele de furnizare a energiei electrice existente.

„Pe energie electrică, cei care depășesc 300 kWh pe lună vor plăti prețurile din contract, care sunt cu 70-80 la sută mai mari față de anul trecut. Prețul plafonat pentru gaze naturale înseamnă un preț care este mai mare cam cu 120 la sută față de media anului trecut din aceeași perioadă, adică plafonarea s-a făcut la un nivel de preț care este cam de 2,3 ori mai mare decât anul trecut”,

declară Dumitru Chisăliță, specialist în energie.

Consumatorii care vor achita prețul din contract vor plăti semnificativ mai mult decât anul trecut. Spre exemplu, pentru o casă care consumă 301 kWh pe lună, energia electrică va costa între 420 lei și 1.200 lei/lună.

Exit mobile version